НЕВИН РОБИЈАО ЗА ОБЉУБУ ДЕТЕТА: Врховни касациони суд ослободио Сомборца кривице - био осуђен због злостављања млађег брата

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

05. 08. 2021. у 22:00

ПОСЛЕ укинуте правоснажне пресуде, и пуштања из затвора годину дана пре истека четворогодишње казне, на колико је био осуђен због обљубе детета, Л. Е. (29) из околине Сомбора - ослобођен је кривице.

НЕВИН РОБИЈАО ЗА ОБЉУБУ ДЕТЕТА: Врховни касациони суд ослободио Сомборца кривице - био осуђен због злостављања млађег брата

Илустрација / Фото Д. Дозет

Одлука је уследила после усвајања захтева његовог браниоца за заштиту законитости.

Овај младић се нашао на слободи, јер је Врховни касациони суд укинуо правоснажну пресуду Вишег суда у Сомбору из новембра 2019. и Апелационог суда у Новом Саду од фебруара 2020. којом је био оглашен кривим за поменуто кривично дело и осуђен на казну затвора од четири године. Тада је наложено да се о овом случају поново расправља у судници Вишег суда у Новом Саду.

- Врховни касациони суд је укинуо пресуду и обуставио извршење казне затвора, јер се на незаконитим доказима заснива првостепена осуђујућа пресуда - изјавио је адвокат Бранко Мунижаба, бранилац окривљеног.

- После усвојеног захтева за заштиту законитости, у поновљеном поступку, тужилаштво није предложило ниједан доказ, на основу којег би се могла утврдити кривица мог брањеника. Ово је врло важна пресуда, јер је систем показао интегритет.

Према његовим речима, одбрана је доказала да се пресуда базирала на незаконитим доказима, што је у поновљеном поступку и доказано.

- По закону и Уставу, одбрана окривљеног има право да у поступку испитује сведока оптужбе, што браниоцу и окривљеном током поступка никада није било омогућено - наводи адвокат Мунижаба. - Ова одлука Касационог суда је значајна и доказује да се и после правоснажне пресуде, докази могу довести у сумњу.

Л. Е. је према наводима из оптужнице, 2017. у више наврата злостављао млађег брата, кад је овај имао мање од 14 година. То је, наводно, чинио у малој кући у којој он станује са својом мајком која има петоро деце. Од почетка поступка, он је у потпуности негирао да је починио дело за које се терети и пре тога никада није био осуђиван.

ДЕЧАК НИКАД НИЈЕ САСЛУШАН

ТОКОМ поступка, дете које је, наводно, било жртва, никада није саслушано. Адвокат је на главном претресу тражио да се дечак, које има статус оштећеног, саслуша под посебним одговарајућим условима, јер у истражном поступку пред тужиоцем то није учињено, али је судско веће то одбило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)