ПОЧЕЛО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ ЗА "ЈОВАЊИЦУ 2": Међу окривљенима и пет припадника БИА и МУП

Танјуг

14. 06. 2021. у 12:59

У СПЕЦИЈАЛНОМ суду у Београду данас је почело припремно рочиште у процесу против окривљених у предмету познатом као "Јовањица 2", меду којима је и пет припадника БИА и МУП-а.

ПОЧЕЛО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ ЗА ЈОВАЊИЦУ 2: Међу окривљенима и пет припадника БИА и МУП

Фото: И. Маринковић

Рочиште се, у складу са законом, држи без присуства јавности, и на њему се утврђује који ће се докази изводити током суђења, а окривљени се кратко изјашњавају о кривици.

Наставак рочишта планиран је за четвртак, 17. јун.

Након овог рочишта суд ће заказати почетак суђења које ће бити отворено за јавност и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Одлука о спајању два поступка "Јовањица 1" и "Јовањица 2" требало би да буде донета након што се одржи припремно рочиште.

Првооптужени, власник Пољопривредног добра "Јовањица" Предраг Колувија, крајем маја отказао је пуномоћје свим својим браниоцима па му је суд поставио браниоца по службеној дужности.

У процесу "Јовањица 1" првооптужени је такође Колувија, а ту се терети као организатор криминалне групе која је нелегално производила марихуану ради даље продаје.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу за "Јовањицу 2" против Колувије и још осам окривљених, који су били ухапшени у јулу 2020. године у наставку истраге у вези са производњом марихуане на имању "Јовањица".

Поред Колувије, који се терети као организатор ове групе, оптужени су и Александар Тошић, Бранислав Радосављевић, Радован Бојовић, Милан Кендија, Саша Вујисић, Зоран Баштовановић, Милош Теофиловић и Славиша Милинковић.

Колувија је и даље у притвору, Вујисић је у бекству, а остали оптужени се бране са слободе.

Предраг Колувија терети се за удруживање ради вршења кривицних дела и фалсификовање исправе, док му се за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога суди у поступку који је покренут у новембру 2019. године- Јовањица 1.

Александар Тошић оптужен је за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и због кршења Закона о тајности података у продуженом трајању.

Бранислав Радосављевић терети се за удруживање ради вршења кривицних дела у стицају са кривицним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и за неовлашцено држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Радован Бојовић и Милан Кендија оптужени су за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривицним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а Саша Вујисић за иста ова дела и за фалсификовање службене исправе.

Зоран Баштовановић и Славиша Милинковић терете се за удруживање ради вршења кривицних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а Милош Теофиловић за иста дела и још за посебне случајеве фалсификовања исправе.

Сви осим Колувије бране се са слободе, јер им је притвор укинут 18. септембра.

Полицајци и агенти Безбедносно-информативне и Војнообавештајне агенције оптужени су да су власнику "Јовањице" Колувији, док је узгајао више од тоне марихуане, пружали безбедносну и логистицку подршку тако што су му достављали поверљиве информације из полиције, обезбедили оружје, те фалсификовану документацију о томе да је припадник Војнообавештајне агенције и специјалне полицијске регистарске таблице.

Колувија и још осам окривљених, који су били ухапшени у новембру 2019. године, суђење за нелегалну производњу 1,6 тона марихуане на "Јовањици" поцело је у октобру 2020. године.

Колувијина одбрана темељи се на томе да су биљке које је гајио биле искључиво индустријска конопља, она која је у Србији законом дозвољена, а не индијска конопља, познатија као марихуана, како то тврди тужилаштво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)