И ДАЉЕ СЕ ТРАГА ЗА МИЛОШЕМ, НЕНАДОМ И МИЛАНОМ: Данас је седми дан од несреће на Дунаву, полицијски пуковник даје савете добровољцима

Новости онлине

25. 03. 2023. у 08:40

ПОТРАГА за мушкарцима који су нестали на Дунаву када им се преврнуо чамац улази у седми дан. Речној полицији у потрази прикључиће се данас и грађани, а начелник Полицијске станице за безбедност на рекама Београд пуковник полиције Илија Шкорић апелује на све који долазе у потрагу да, пре свега, пазе на своју безбедност. Окупљање грађана заказано је за 9 сати код конобе Рената Грбића.

И ДАЉЕ СЕ ТРАГА ЗА МИЛОШЕМ, НЕНАДОМ И МИЛАНОМ: Данас је седми дан од несреће на Дунаву, полицијски пуковник даје савете добровољцима

Фото: З. Јовановић/Фејсбук

- Апелујемо да сви који су на води обавезно користе прслуке, да имају регистроване чамце и одговарајућу дозволу за управљање чамцима. Битно је да не улазе у непотребне ризике, како они не би били предмет спасавања. С обзиром на то да је у питању мочварни предео, људи који траже на копну треба да имају адекватну обућу и да се адекватно обуку - каже Шкорић.

Како истиче, за све важи исто - треба да имају сталну комуникацију са својим пријатељима и познаницима, као и људима који учествују у потрази.

- Други у сваком тренутку треба да знају где се особа налази. На тај начин ће бити избегнут нежељени исход уколико се неко евентуално изгуби и скратиће се време потраге за њима - додаје.

Пуковник каже да је сваки чамац који је регистрован оспособљен за управљање, односно пловидбу на реци.

- Сваки чамац има одређени број људи који може да стане у њега. Јако је битно људи прате какви ће да буду метеоролошки услови, па самим тим и услови за пловидбу. Метеоролошки услови треба да се прате пре почетка и за време трајања било које пловидбе. Један од основних узрока ове незгоде јесте испловљавање при лошијим временским условима. Чамац у ком су били је погодан за пловидбу, али није погодан када је вода немирна. Време ће за викенд да буде добро, од викенда се мења на лошије, али свако ко учествује треба да обрати пажњу на метеоролошке услове, на број људи који се налазе у чамцу - објашњава Шкорић.

Како објашњава, екипе на терену од 1.165. километра, односно од Панчевачког моста врше претрагу низводно, ка Панчеву и Смедереву.

- Имамо три организационе јединице - Нови Сад, Београд и Пожаревац. Ја командујем Београдом, а колега у Новом Саду. Вршимо претрагу од Београда, од Панчевачког моста, па до Смедерева и даље. Врши се претрага Дунава, акваторије, како леве, тако и десне обале, до Смедерева и даље. Прегледа се комплетан ток Дунава низводно од 1.165. километра, а претрага ллеве и десне обале врши се и пешице. Тренутно су дошли скоро до Тамиша. Све се гледа. Нема правила где је боље, где може да се нађе тело. Ако су, не дај Боже, преминули, може матица да их однесе јако далеко. Ми се надамо да су живи и да ћемо да им пружимо помоћ - закључује пуковник Шкорић.

Нестали

Подсећања ради, тројица пријатеља нестала су пре седам дана када им се чамац у ком су се налазили преврнуо на свега километар од Панчевачког моста. Од тог дана трага се Милошем Марковићем (37), Ненадом Тривковићем (38) и Миланом Николићем (36). Из мутне реке једино је испливао њихов пријатељ Мане Кнежевић. Он је полицији до детаља испричао како се догодила незгода. Из Дунава је испливао уз помоћ даске.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: У ТОКУ ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМ МЛАДИЋИМА - Полиција увелико претражује Дунав

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)