САД ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ МОЈ СИН БИТИ ДОБРО: Роса Бубњевић, мајка Б. Ђ., нашег тешко рањеног пилота у Нигерији који је пребачен у Србију

Ј. Су. - Љ. П.

22. 11. 2022. у 09:05

ПИЛОТ Б. Ђ. (60) има повреде грудног коша, абдомена и ноге. У Нигерији су лекари урадили све што је у оваквим случајевим неопходно.

САД ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ МОЈ СИН БИТИ ДОБРО: Роса Бубњевић, мајка Б. Ђ., нашег тешко рањеног пилота у Нигерији који је пребачен у Србију

рањен Пилот Б.Ђ., Фото profimedia/Приватна архива

Стављена су му и два дрена, урађена му је ресекција црева. Сада је миран, стабилан, свестан и на кисеоничкој масци.

Ово су "Новости" јуче сазнале у Клиничком центру Србије где је пилот смештен након што је у недељу пребачен у нашу земљу из Нигерије где је тешко рањен када је нападнут хеликоптер "Светског програма хране Уједињених нација" којим је управљао. 

Пилотова мајка Роса Бубњевић, из Чуруга, од тренутка када је сазнала шта се догодило њеном сину у далекој земљи западне Африке, живи у неизвесности, стрепњи и бризи за својим дететом.

- Чула сам да је мој син у недељу касно ноћу транспортован у Србију и да су га са аеродрома одвели право у болницу, у Клинички центар Србије. Сада се о њему брину наши лекари, зато, иако много стрепим, верујем да ће се успешно опоравити. Како је, не знам.

Посете нису дозвољене, а колико сам чула, код њега се не може ни ући, јер су га сместили на интензивну негу. Пуцали су тамо у Нигерији, напали су га и бајонетом. Том што је пуцао, заглавио се метак, и то је мог сина спасло, иначе би и њега сигурно убили - каже нам Роса.

рањен Пилот Б.Ђ., Фото profimedia/Приватна архива

Испричала нам је и да је вест о синовљевом рањавању чула на телевизији. Од тада, у свом дому у Чуругу, где је рођен и српски пилот, живи у ишчекивању вести о њему.

И мештани Чуруга, пилотовог родног места, из којег је као седмогодишњак са оцем отишао за Београд, свом некадашњем суграђанину желе да се што пре опорави. Знају да је завршио Средњу полицијску школу у Сремској Каменици, а после тога и Пилотску академију у Вршцу. Радио је у хеликоптерској јединици МУП, а пре седам година је пензионисан.

Познато им је и то да му одлазак у Нигерију није била прва мисија и да је раније ишао у разне крајеве света да помаже.

- Са породицом живи у Београду, али је долазио овде, у Чуруг, виђали смо га - каже један мештанин. - Све нас је узнемирило када смо чули шта му се догодило. Желимо му да се што пре опорави.

Српски пилот је управљао хеликоптером Светског програма за храну УН, унајмљеним од немачке фирме ГХС, и тешко је рањен у четвртак увече у граду Дамбои у Нигерији, кад је припадник нигеријске војске из засад непознатих разлога напао тај хеликоптер.

Како "Новости" незванично сазнају, нигеријски војници, који су били на слетилишту, сукобили су се међу собом и један од њих је потрчао према хеликоптеру који је већ био слетео. У тим тренуцима су се искрцавали путници, а војник је запуцао из пушке на њих. Убио је једну хуманитарку из Етиопије, а ранио нашег пилота. Када је он пао, нападач је притрчао да га убије, али му се тад пушка закочила. Он, међутим, није одустајао, па је извадио бајонет и два пута убо српског пилота у пределу стомака. У том тренутку, остали нигеријски војници су запуцали и ликвидирали га.

Пилот је пребачен у болницу у Мајдијугурију, где је оперисан, а лекари су му санирали ране од бајонета и зауставили крварење. Метак му је, међутим, остао у телу.

О овом догађају нигеријска војска води истрагу.

Од 2009. године, регуларне оружане снаге Нигерије боре се против Исламске државе и џихадистичких група "Боко харам", које воде побуну североисточно од најмногољудније афричке земље. Сукоб, који је оставио више од 40.000 мртвих и два милиона расељених, створио је једну од најгорих глобалних хуманитарних криза 21. века.

ТРАНСПОРТ ОРГАНИЗОВАЛЕ УН

Да је српски пилот Б. Ђ. (60), који је у четвртак тешко повређен у Нигерији, стигао у Србију, за "Новости" је потврдио Ивица Дачић, министар спољних послова Србије. Он је објаснио да су пилотов комплетан медицински транспорт из Нигерије организовале УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ