ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА ОПЕЛУ ЗА МАТЕЈА ПЕРИША: "Чекамо када ћемо и ми доћи да се са њим загрлимо и видимо" (ФОТО/ВИДЕО)

С.Ј.М.

20. 05. 2022. у 17:16

У ЦРКВИ Светог Антуна у Београду одржано је опело за настрадалог Сплићанина Матеја Периша које је служио београдски надбискуп Станислав Хочевар. Служби је присуствовао и патријарх српски Порфирије.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА ОПЕЛУ ЗА МАТЕЈА ПЕРИША: Чекамо када ћемо и ми доћи да се са њим загрлимо и видимо (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: З.Јовановић

- Да ли је смрт последња реч о нама, или је смрт оно што Матејев отац говори. Болна, трагична, када пошаље мајка сина у војску, или девојка испрати момка у војску. Када ће проћи месец, два дана да га види. А камоли када пошаљемо сина у Христову војску, у вечност, и да чекамо када ћемо и ми доћи да се са њим загрлимо и видимо - рекао је патријарх Порфирије након опела.

 

Отац Матеја Периша, Ненад, у обраћању пре службе, испред Цркве Светог Антуна, захвалио је Београђанима на подршци коју су му пружили.

Фото: З. Јовановић

- Желео бих да се захвалим Београду на срцу који ми је дао и без обзира што је Матеј завршио овде, то срце ми је јако помогло да кроз ових 139 дана осетим људску љубав, бригу, саосећање и све оно што је човеку у таквим тренуцима неопходно - рекао је Периш.

Захвалио је МУП-у Србије који је, како је рекао, направио огроман посао и истакао да је сваки контакт са њима пре свега био људски, а онда и врло професионалан.

- Онакав какав ми је требао да кроз све ово прођем, а да, ипак, сазнам све детаље истраге - рекао је Периш и захвалио и МУП-у Хрватске и МУП-у БиХ.

Изразио је захвалност свим новинарима и њиховим редакцијама јер су, каже, знали да праве разлику између вести и вести које праве бол.

Он је рекао да најављује нову страницу живота која ће бити проткана сећањима из Београда, али да мисли да ће бити бољи човек.

- Сад је готово, одлазим кући са сином - рекао је Периш.

Присутнима се обратио и надбискуп Хочевар који је истакао да су желели да се достојанствено опросте од Матеја Периша и да му је драго што су се Београђани придружили томе.

- Отац Ненад својом свестраном рефлексијом допринео је да између Србије и Хрватске настану нови односи. У том нестанку видим позив да међу нама никада не нестане пријатељство, разумевање и љубав - рекао је Хочевар.

Он је додао да није случајно да је тело Матеја Периша откривено 18. маја.

- То је дан када град Сплит слави свог мученика Феликса из времена Диоклецијана. Свеци су нам помогли - поручио је Хочевар.

У цркву Светог Антуна стигао је и заменик градоначелника Горан Весић.

БОНУС ВИДЕО: УКЛЕТО МЕСТО НА АДИ ХУЈИ - Тело Матеја Периша пронађено на месту где је погинуло троје младих

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало