"МАТЕЈУ УНИШТЕНИ УНУТРАШЊИ ОРГАНИ, АЛИ КОЖА НИЈЕ": Форензичар открива како је тело и после пет месеци остало сачувано

З. УСКОКОВИЋ

20. 05. 2022. у 09:26

ДНК анализа, која је урађена на Институту за судску медицину (ИСМ) Медицинског факултета у Београду, потврдила је да је у среду из Дунава, код Аде Хује, извучено тело несталог Сплићанина Матеја Периша (28).

МАТЕЈУ УНИШТЕНИ УНУТРАШЊИ ОРГАНИ, АЛИ КОЖА НИЈЕ: Форензичар открива како је тело и после пет месеци остало сачувано

Фото: П. Милошевић

Први резултати обављене обдукције показују и да је смрт највероватније наступила - утапањем! Обдуценти ће се детаљније изјаснити о узроку страдања када стигну и токсиколошке анализе.

- Тело је нађено после пет месеци. Оно је сачувано. Није било толико у фази распадања, зато што је било у хладној води и зато што се тек после два месеца на телу догађају процеси, а пре свега сапонификација, која конзервира тело. На површини коже се појављују соли, кожа постаје клизава и глатка, и сва та сапонификација дешава се ка унутрашњим органима. Хоћу да кажем да унутрашњи органи страдају више неко спољашњи, односно кожа - рекао је у четвртак форензичар у пензији Часлав Ристић.

Он је објаснио да су форензичари у среду најпре обавили увиђај на лицу места, а тело је потом санитетом превезено на истражну судску медицину, где је затим почела обдукција. - Утврђивао се идентитет, како је настала смрт, да ли је било повреда за живота или након смрти, садржај из желуца биће послат на токсиколошку анализу како би се утврдило да ли има трагова психоактивних супстанци, лекова против болова. Желудац је доста добро сачуван и лекари судске медицине могу са сигурношћу да све утврде. Присуство алкохола после оволико времена не може бити установљено, али психоактивне супстанце, ако их је било, могу се пронаћи - казао је Ристић.

Повреде на телу, објашњава Ристић, могу да се разликују по томе да ли су настале за живота или док је тело плутало и ударало у објекте. Нема непознанице, каже, јер и после годину дана све може да се открије.

БОНУС ВИДЕО: ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НА АДА ХУЈИ: Сумња се да је у питању Матеј Периш

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МАЈКЕ ПЛАЧУ, НЕ ВЕРУЈУ ДА ИМ СЕ СИНОВИ НЕЋЕ ВРАТИТИ: Данас и сутра сахране четворице младића из Чачка који су погинули у удесу за викенд