ЈОШ СЕ ЧЕКАЈУ ТОКСИКОЛОШКИ НАЛАЗИ: Нема мистерије када је реч о узроку смрти Матеја Периша, у петак испраћај из цркве Св. Анте

З. УСКОКОВИЋ

19. 05. 2022. у 21:12

ДНК анализа, која је урађена на Институту за судску медицину (ИСМ) Медицинског факултета у Београду, потврдила је да је у среду из Дунава, код Аде Хује, извучено тело несталог Сплићанина Матеја Периша (28). Први резултати обављене обдукције показују и да је смрт највероватније наступила - утапањем! Обдуценти ће се детаљније изјаснити о узроку страдања када стигну и токсиколошке анализе.

ЈОШ СЕ ЧЕКАЈУ ТОКСИКОЛОШКИ НАЛАЗИ: Нема мистерије када је реч о узроку смрти Матеја Периша, у петак испраћај из цркве Св. Анте

Место где је пронађено тело Матеја Периша / Фото П. Милошевић

Министарство унутрашњих послова Србије званично је у четвртак потврдило да је ДНK анализом тела које је пре два дана, око 9.20, пронађено у Дунаву, на Ади Хуји, утврђено да је реч о хрватском држављанину Матеју Перишу, чији је нестанак пријављен полицији у Београду 31. децембра прошле године.

- Према прелиминарном налазу обдукције, смрт је наступила ненасилним путем - наводи се у саопштењу полиције. - Припадници МУП су од тренутка пријаве нестанка хрватског држављанина интензивно трагали за њим и предузимали све мере и радње како би га пронашли и расветлили све чињенице и околности нестанка.

На проналаску хрватског држављанина Матеја Периша, у протеклих готово пет месеци, били су ангажовани припадници Полицијске управе за Град Београд, Ронилачке јединице Жандармерије, Управе криминалистичке полиције, Полицијске испоставе за безбедност на рекама, као и све полицијске станице на територији Града Београда.

Како сазнајемо, да је смрт ненасилна закључено је на основу тога што током обдукције нису уочене повреде нанете механичким путем или било какавим оружјем. Током прегледа на Перишевом телу није било ни одбрамбених повреда, које би могле да укажу да се непосредно пре него што је завршио у води, сукобио са неким.

Тако је, после 139 дана интензивне потраге, обелодањена судбина младог Сплићанина.

- Он се утопио, народски речено - кратко кажу на ИСМ. - За месец дана стићи ће и токсиколошки резултати, али то неће битно променити налаз о узроку смрти. Нема мистерије у овом случају, што се тиче обдукције.

Ипак, и данас је остало нејасно куда је то кренуо Периш те ноћи између 30. и 31. децембра прошле године. Са шесторицом другара допутовао је у Београд на дочек Нове године. Сместили су се у изнајмљеном стану на Дорћолу и кобне вечери кренули у провод у ресторан "Готик" у популарној "Бетон хали".

Два сата иза поноћи, млади Сплићанин је изненада напустио локал. Камере са видео-надзора више објеката забележиле су његово кретање у неколико улица у околини, као и спуштање ка реци у Саванови. Ову путању његовог кретања потврдила је и анлиза базних станица, које су регистровале сигнал мобилног телефона.

Последњи пут сигнал Перишевог мобилног дохватила је базна станица недалеко од Ратног острва и то исте ноћи. У среду, када је његово тело испливало, у задњем џепу панталона пронађен је и мобилни апарат. На руци је имао часовник. Био је обучен као те ноћи када је и нестао. Једино недостаје једна бела патика, док му је друга била на нози.

Чувени београдски алас Ренато Грбић причао је раније, а сада су његове речи на неки начин добиле и потврду, да тело Матеја Периша није прошло Панчевачки мост. Грбић је сумњао да је због хладне воде оно било на дну, закачено међу бројним конструкцијама старог потонулог моста, који је бомбардован и срушен током Другог светског рата.

- Високе температуре протеклих дана довеле су до тога да тело исплива на површину, а да га кошава нанесе на понтон на ком су га пре два дана и угледали рибари - истиче овај познати рибар.

На сајту Београдске надбискупије у четвртак је објављено да ће тело покојног Матеја Периша бити испраћено у петак, 20. маја, из Цркве Светог Анте у Београду, Брегалничка 14, за Сплит, где ће бити сахрањени његови земни остаци. Тело ће бити изложено у цркви од 15 сати, а у 17 сати ће бити испраћај који ће предводити Станислав Хочевар, београдски надбискуп и митрополит.

"БЕОГРАД ЈЕ ВОЛЕО ТЕБЕ"

НА друштвеним мрежама људи су се у четвртак опраштали од Периша:

- Драги Матеј, волео си Београд, можда никад нећеш сазнати колико је Београд волео тебе... Збогом анђеле наш, саучешће родитељима...

- Душа драга, надам се да је нашао свој мир, пет месеци су га сви тражили. нико није знао где је, али сад ће се вратити својој породици у свој родни крај и душа ће му бити спокојна.

- Туга... била сам убеђена да није ушао у воду...

- Адио капетане наш и мирно море... Твоја Далмација те неће заборавити... Плови сада небеским плаветнилом, нека ти душа пронађе мир... Почивао у миру Божјем.

- Ти знаш, анђеле лепи, да смо се сви надали и желели да се само тек тако појавиш и да не кажеш ништа и да те нико не пита ништа... Сада са неког лепшег места гледај свог оца доброг и достојанственог човека, буди поносан на њега! Чувај све твоје драге људе док пловиш неким лепшим морима...

ФОРЕНЗИЧАР У ПЕНЗИЈИ ЧАСЛАВ РИСТИЋ О ПРОЦЕСУ САПОНИФИКАЦИЈЕ

Тело сачувано, све се јасно види

- ТЕЛО је нађено после пет месеци. Оно је сачувано. Није било толико у фази распадања, зато што је било у хладној води и зато што се тек после два месеца на телу догађају процеси, а пре свега сапонификација, која конзервира тело. На површини коже се појављују соли, кожа постаје клизава и глатка, и сва та сапонификација дешава се ка унутрашњим органима. Хоћу да кажем да унутрашњи органи страдају више неко спољашњи, односно кожа - рекао је у четвртак форензичар у пензији Часлав Ристић.

Он је објаснио да су форензичари у среду најпре обавили увиђај на лицу места, а тело је потом санитетом превезено на истражну судску медицину, где је затим почела обдукција. - Утврђивао се идентитет, како је настала смрт, да ли је било повреда за живота или након смрти, садржај из желуца биће послат на токсиколошку анализу како би се утврдило да ли има трагова психоактивних супстанци, лекова против болова. Желудац је доста добро сачуван и лекари судске медицине могу са сигурношћу да све утврде. Присуство алкохола после оволико времена не може бити установљено, али психоактивне супстанце, ако их је било, могу се пронаћи - казао је Ристић.

Повреде на телу, објашњава Ристић, могу да се разликују по томе да ли су настале за живота или док је тело плутало и ударало у објекте. Нема непознанице, каже, јер и после годину дана све може да се открије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ САОБРАЋАЈКЕ У БЕОГРАДУ: Тешко повређен мушкарац хитно пребачен у Ургентни