ЕКСПЛОЗИЈА КОТЛА ОДНЕЛА ДВА ЖИВОТА: У погону фабрике "Агросава" у Шимановцима настрадали радници Бранимир Ботић (36) и Горан Колунџија (45)

Ш. МАРОВИЋ - С. КОСТИЋ

24. 01. 2022. у 20:32

БРАНИМИР Ботић (36) из Руме и Горан Колунџија (45) из Шимановаца погинули су у експлозији котла за грејање, која се у понедељак у 8.40 догодила у шимановачкој фабрици "Агросава", у делу производње хране за псе и мачке, који још није почео са радом. У овој несрећи још један радник лакше је повређен и превезен је у болницу на Бањици.

ЕКСПЛОЗИЈА КОТЛА ОДНЕЛА ДВА ЖИВОТА: У погону фабрике Агросава у Шимановцима настрадали радници Бранимир Ботић (36) и Горан Колунџија (45)

Фото: Н. Скендерија

Заменик тужиоца уз асистенцију полиције неколико сати радио је увиђај, како би се утврдиле све околности ове трагедије. Како је потврдила полиција у Сремској Митровици, у једној од просторија погона експлодирао је суд под притиском водене паре, док се из фабрике до закључења овог издања "Новости" нису оглашавали.

- У овом погону рађене су последње припреме за почетак производње хране за псе и мачке - кажу саговорници "Новости". - Ботић и Колунџија су годинама били запослени у овој фабрици, која се бави производњом средстава за заштиту биља. Претпоставља се да је експлодирао котао за грејање, а да су се они налазили близу њега. Велика детонација их је одбацила, а преминули су на лицу места. Лекари су могли само да констатују смрт. Тела су потом превезена на Институт за судску медицину ради обдукције.

Испред породичног дома Колунџије у Шимановцима у понедељак је владао мук због Горанове преране смрти. Пријатељи и родбина окупили су се како би изјавили саучешће и пружили подршку неутешној фамилији.

- Ово је страшна трагедија, не дај боже никоме оно што нас је снашло - плачући је говорио стриц преминулог. - Горан је годинама био запослен у тој фирми, вредан и поштен момак, свима је помагао. Још неколико наших рођака ради у "Агросави" и били су у фабрици у тренутку експлозије. Ујутру је нормално отишао на посао, не слутећи да ће нешто поћи по злу. Иза себе је оставио малу децу од четири и шест година. Његова супруга само седи у кући и плаче. Још увек нам ништа нису рекли о узроку експлозије, сад није ни битно кад нам њега ништа неће вратити.

И у Руми, испред куће у којој је живео Ботић, окупили су се родбина и пријатељи, да изјаве саучешће Бранимировој супрузи Јовани, која је остала без супруга, а двоје мале деце без оца. Капија широм отворена, из куће излазе и улазе жене у црнини. У дворишту мук. Вест да јој је супруг настрадао, Јована је тешко поднела. Стално плаче и не може да се смири.

- Почео је ни од чега и када је нешто направио сада га нема - очију пуних суза говори нам Бранимиров стриц, који није желео да му наводимо име. - Вредан, педантан, прави домаћин, супруг, отац, то је укратко био он. Ову кућу он је саградио, и када је требало да ужива са својом породицом, настрадао је. Још ништа не знамо, нико се из фирме није огласио, па можемо само да нагађамо шта се десило. Нажалост, њега не може више ништа да врати.

Да је био човек за пример, потврђује и Бранимирова рођака:

- Десетак година је радио у тој фирми у Шимановцима, иначе је по струци бравар. Има двоје златне деце, велика је ово трагедија за целу нашу родбину.

Сви који су у понедељак дошли у кућу Ботића, тражили су само један одговор, на то шта се заиста десило и да ли је трагедија могла да буде избегнута. Датум сахране биће накнадно саопштен.

КОМШИЈЕ: НИШТА СЕ НИЈЕ ЧУЛО

Грађани који раде у оближњим погонима и фабрикама дуж ове индустријске зоне у Шимановцима кажу да експлозију нису чули, већ само видели кола Хитне помоћи и ватрогасна возила.

- Ништа се није чуло, колега ми каже да се само видео мали дим - кажу. - Тек смо доласком полиције сазнали да нешто није у реду. Никада се ништа слично овде није догодило.

ОСНОВАНА 1990. ГОДИНЕ

ФАБРИКА "Агросава" основана је 1990. године у Београду, да би шест година касније започела производња у малој фабрици у Шимановцима. Данас се на тој локацији налази један од најсавременијих погона у источном делу Европе за производњу средстава за заштиту биља. Тренутно је у фабрици запослено око 200 радника, од којих је 40 одсто високообразованих стручњака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика