ПИЈАН МИ ПОКОСИО СИНА И ДОБИО 3,5 ГОДИНЕ: Родитељи Павла са Петловог брда - само да са Стефаном не буде тако (ВИДЕО)

Novosti online

28. 07. 2021. у 22:04

ДА је казна за убиство Павла Станковића (17), дечака кога је на пешачком прелазу на Петловом брду у Београду усмртио пијани возач комбија пре годину дана, са три године затвора преиначена у три и по године, његов отац, Саша Станковић, сазнао је од новинарке која га је назвала да чује коментар на такву одлуку Апелационог суда.

ПИЈАН МИ ПОКОСИО СИНА И ДОБИО 3,5 ГОДИНЕ: Родитељи Павла са Петловог брда  - само да са Стефаном не буде тако (ВИДЕО)

Фото: Приватна архива

Несрећни отац сматра да је казна срамно ниска и да је од велике важности да људи освесте дубину овог проблема, али да се на његов апел пре месец и по дана одазвао јако мали број људи.


Подршка за малог Стефана


Иначе, последњих дана сведоци смо протеста огорчених грађана Карабурме поводом трагедије која се десила на пешачком прелазу у улици Маријане Грегоран, када је Лазар Галић (38) аутомобилом налетео на пешачком прелазу на дечака Стефана Балића (9), његовог млађег брата млађег брата Луку (4) и оца Михаила (43). Након ове трагедије, возач кукавица је побегао са места догађаја, а мали Стефан је преминуо четири дана након кобног дана.

Лазару Галићу ово није први саобраћајни прекршај, али је упркос томе првобитно пуштен да се брани са слободе. Грађани љути због такве одлуке суда, данима су протестовали на месту саобраћајне незгоде. Галићу је у међувремену, након протеста јавности, поново био одређен притвор до 30 дана.

Павлов отац, Саша Станковић, осврнуо се и на овај случај.

- Што се тиче малог Стефана, јуче смо моја супруга и ја били на скупу и изјавили саучешће породици. Родитељи нису били ту, али деда и родбина јесу. Причали смо са њима и рекао сам да смо ту за све што им буде потребно у смислу подршке у овом тешком и болном тренутку за њих. Потписали смо петицију да и лично дамо свој допринос и надамо се да ћемо ипак успети у намери да нешто променимо и сачувамо нашу децу - рекао је Саша Станковић.

Срамно ниске казне шаљу погрешну поруку

Породица убијеног Павла верује да се изрицањем овако ниских казни не шаље одговарајућа порука ни јавности ни бахатим возачима.

- У пресуди стоји да ће изречена казна бити довољна да се постигне циљ. Они кажу да ће том казном да се постигне ефекат, а ефекат њиховог кажњавања видимо сваког дана на улицама. Лоши људи дивљају у саобраћају, они су у већини и владају, а ми им то дозвољавамо. Ми смо у мањини - огорчен је отац убијеног младића.

Чини се да је овакво незнатно повећање казне, која поново може да буде смањена због доброг владања убице у затвору, со на рану породици која је изгубила дете.

- Ја нећу више видети ни Павла, ни његов развитак, ни његову децу, а тај ће, кад изађе из затвора, да своју децу васпитава исто тако да се понашају као он - очајно коментарише Саша Станковић.

Породица је завијена у црно и одлучна у идеји да свест јавности мора да се промени, као и закони, јер су казне предвиђене за убиства у саобраћају изненађујуће ниске.

ДЕЦА НА УЛИЦИ СУ МЕТЕ

Станковић каже да се из тужилаштва "нису удостојили ни да дођу на поновљено суђење".

- Судија је на првостепеном у пресуди навела само повреде које су довеле до смрти мог детета, а не све повреде које су биле у оптужници и које је навео вештак Зоран Станковић. У свим тим повредама огледа се бруталност убиства мог детета - каже он и додаје да то ни Апелациони суд није нашао као повреду закона.

Породица није присуствовала јавном претресу, иако је, како Саша Станковић наглашава, на то имала право.

- Нису навели ни да ми као оштећени нисмо позвани на рочиште када је био јавни претрес, на шта смо имали право по два основа: прво као родитељи, а друго зато што сам се и ја придружио гоњењу. Озбиљна је повреда закона то што нисмо добили шансу да поставимо питања оптуженом, што је и тужитељка навела у жалби - објашњава он.

Фото: П. Милошевић

Место на коме је прегажен Павле Станковић

- Моје питање је - докле ћемо да трпимо битанге и убице? Мало је рећи да сам огорчен. Ја знам да мој Паја неће да устане, али треба да се пошаље порука. Томе мора да се стане на пут, али то не могу ја као појединац, већ друштво мора да се дозове памети и да устане против овако малих казни - каже отац.

Павлов отац подвлачи да су казне предвиђене законом "апсурд над апсурдима", али да изгледа да ни те такве казне нису исте за све.

Није сахранио само мог сина, већ и мене, брата, мајку, баку...

- Узмеш људски живот и изађеш из затвора после 2-3 године. Он није само сахранио Павла, већ и све нас са њим - мог старијег сина, жену, моју мајку, мене... Да ли би било ко пожелео да му се то деси - да му неко у секунди узме живот - зато што је пијан и бахат? У Немачкој кад неко прође кроз црвено, воде га код психијатра да виде да ли је нормалан. Да је ово урадио у Немачкој, добио би 20 година. Код нас се то води као "саобраћајни прекршај", "изузетак"... Казне су од 2 до 12 година, али изгледа да закон није исти за све, јер неко оде у затвор, а неко добије наногицу - каже Станковић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (3)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности