ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ СУДИЈЕ У СЛУЧАЈУ КАРАБУРМА: Ово су казне које могу уследити ако се утврди да постоји одговорност

Новости онлајн

26. 07. 2021. у 14:14

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић поднела је данас захтев Високом савету судства да у складу са својим надлежностима преиспита постојање дисциплинске одговорности Радмиле Ђерић, судије за претходни поступак Првог основног суда у Београду, кажу из Министарства правде.

ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ СУДИЈЕ У СЛУЧАЈУ КАРАБУРМА: Ово су казне које могу уследити ако се утврди да постоји одговорност

Фото: М. С./Фејсбук/ОФК "Гол"

Она је, да подсетимо, пустила на слободу Лазара Г., возача који је на Карабурми покосио оца са двоје деце на пешачком прелазу, а након чега је једно дете (9), подлегло повредама у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој. 

- За вођење овог поступка надлежни су дисциплински органи Високог савета судства (Дисциплински тужилац и Дисциплинска комисија), који на основу закона треба да поступају хитно како вођење дисциплинског поступка не би застарело у року од две године од дана када је дициплински прекршај извршен - кажу у Министарству правде и додају:

- Уколико буде утврђено да постоји одговорност судије за извршени дисциплински прекршај могу се изрећи јавна опомена, умањење плате до 50 одсто најдуже годину дана, као и забрана напредовања у трајању до три године.

Поред ових санкција, како кажу у надлежном министарству, уколико буде утврђено да постоји одговорност судије за тежак дисциплински прекршај може бити покренут поступак за разрешење судије.

- Поред тога истичемо да судија не може бити кривично одговоран за мишљење које је изнео у обављању судијске функције - кажу у Министарству правде. 

Министарка правде најавила је за викенд да ће иницирати „преиспитивање постојања одговорности поступајућег судије“ који није одреди притвор осумњиченом за саобраћајну несрећу на Карабурми, у којој је смртно страдао дечак.

Поповић је у саопштењу навела да реагује „поводом оправданог узнемирења грађана“ због одлуке судије за претходни поступак Првог основног суда у Београду, „да осумњиченом Лазару Г. не одреди притвор“.

Она је подсетила да је реч о предмету „саобраћајне несреће у улици Маријане Грегоран, у којој је дошло до смрти дечака од девет година и повређивања дечака од четири године". Поповић је навела да притвор није одређен „у ситуацији када је осумњичени након саобраћајне несреће побегао – напустио лице места, те у ситуацији када је у конкретном случају постојало више законских разлога за одређивање притвора“.

Фото: М.С.

Ова саобраћајна несрећа догодила се у недељу, 18. јула. Тада је Лазар Г. (38) на Карабурми покосио оца са двоје деце, од којих је једно, дечак Стефан од 9 година преминуо у четвртак у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици.

Судија је за претходни поступак, међутим, пустила Лазара Г. на слободу без обзира на његов полицијски досије. Имао је чак 6 казни због прекршаја у саобраћају, неколико пута је био у затвору збиг других кривичних дела, једном је био под електронским надзором и новчано је кажњаван.

На дан када је Стефан (9) преминуо на Карабурми је започет миран протест грађана који су тражили да се Лазар Г. ухапси. Он је приведен сутрадан, у петак, 23. јула, пошто је преиначена пресуда судије за претходни поступак и одређен му је притвор.

Грађани Карабурме, којима су се придружили и суграђани из осталих крајева града, наставили су са протестом, а траже да се преиспита одговорност судије за претходни поступак која је Лазара пустила на слободу.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (8)

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Министар Мали открио када креће исплата увећаних јануарских пензија