ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ ПОГИНУЛО ШЕСТОРО ДЕЦЕ: Страшна статистика саобраћајних несрећа, полиција појачава контроле

Новости онлине

24. 07. 2021. у 07:26

ОД ПОЧЕТКА године у саобраћају је погинуло шесторо деце, четворо као пешаци, једно као путник у возилу и једно дете као возач бицикла, саопштава МУП.

ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ ПОГИНУЛО ШЕСТОРО ДЕЦЕ: Страшна статистика саобраћајних несрећа, полиција појачава контроле

Фото: М. С./Фејсбук/ОФК "Гол"

Због тога ће ових дана контроле бити појачане у градовима где је брзина ограничена на 50 километара на час, а око дечијих игралишта на 30 километара. У акцији ће учествовати 50 нових возила са камерама које ће без заустављања бележити прекршаје.

У првих шест месеци повређено је 544-оро деце од којих 297-оро као сувозачи, као пешаци 194 и као возачи бицикла 49.

Због повећања удеса са трагичним последицима, МУП ће предузети посебне мере и пооштрити казне нарочито на пешачким прелазима. Контролисаће се и превоз деце аутобусима на море и у транзитним турама.

- У аутобусима у којима постоје појасеви, обавезно је њихово коришћење и аутобус не сме да крене док се сва деца не вежу - наводи Бобан Миленковић из МУП-а.

Стручњаци упозоравају да је брзина већа од 50 километара на час нарочито опасна за малишане.

- Скрећем пажњу возачима да имају у виду да морају да прилагоде брзину временским условима и пешак не сме да их изненади на површинама као што је обележени пешачки прелаз - наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Сви возачи који под утицајем алкохола или психоактивних супстанци буду правили такве удесе кривично ће одговарати. А за тешке случајеве стручњаци предлажу доживотно одузимање дозволе и казне преко 20 година.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)