ДАМА ПРОТИВ "ТИТА": Челична тужитељка срушила "Америку", сад јури европског Ескобара из Сарајева (ФОТО)

Novosti online

13. 05. 2021. у 20:34

ИМА једноставан рецепт: пронађи нарко-баронима новац, заплени им имовину и блокирај рачуне. Kартели су, онда, готови. Тако је "пукао" Зоран Јакишић, члан групе "Америка", тако је "балкански Ескобар" под надимком "Тито" остао без неколико стотина милиона долара.

ДАМА ПРОТИВ ТИТА: Челична тужитељка срушила Америку, сад јури европског Ескобара из Сарајева (ФОТО)

Фото: Специјално тужилаштво Перуа

Ово је прича о жени која не зна за страх ни корупцију. Свако ко јој се нађе на путу она га сруши, а када крене да јури кокаинске вође и изведе их пред лице правде и то без пребијеног цента јер им је она све већ запленила. Јер, када загризе, не пушта. И иде до краја.

Њено пуно име је Марита Берето Ривера. Или Гвоздена тужитељка, како је називају у Перуа. Функција: тужитељка из Специјалног тужилаштва у борби против прања новца Перуа. 

О овој жени мало се зна. Из разумљивих разлога јер се хвата у коштац са најбруталнијим светским мафијама. Kаријеру је започела као приремени заменик тужиоца у Сан Хуан де Мирафлоресу. Успешни резултати су јој донели напредовање у каријери. Данас је у Специјалном тужилаштву у борби против прања пара. У њеној екипи је 11 тужилаца и 12 помоћника. На располагању су јој и сви ресурси полиције и нико не сме да јој стане на пут. 

Пре него што ће ударити на балканске кокаинске шефове уништила је највећи картел у историји Перуа који су водила браћа Орелан - Рудолф и Лудит. Њих двојица су управљали злочиначком организацијом неприкосновеном од 2002. до 2014 године. Истрагу против клана започела је 2014. и водила је пуне четири године а њена оптужница је написана на основу доказа забележених на више од 4.600 томова. 

На почетку, под истрагом је било 20 људи, али како је пролазило време, дошла је до бројке од 400 умешаних. Само браћи-вођама успела је да пронађе и заплени 117 некретнина. Открила је да мрежа Орелан успела би да се инфилтрира у Kонгрес Перуа, правосуђе, јавно министарство и полицију. Како се захуктала истрага Мариту су хтели да је скину са случаја, али је узвратила ударац. Издејствовала је суспензију свих врховних судија и главног тужиоца јер је сумњала да су на платном списку картела. Од тада јо никоне стаје на жуљ.

Kада су браћа осуђена на по 35 година робије кренула је у лов на Балканце, који су преузели послове картела Орелан. Прво је кренула на Зорана Јакшића, једног од вођа групе "Америка", који је према полицијским сазнањима постао један од кључних људи у подземљу Перуа. Он је, ипак, ухапшен у јулу 2016. и осуђен на 25 година затвора. Током истраге, тужитељка је дошла до податка да је Јакшић кокаином снабдевао и извесног "Тита" са Балкана. И клупко је почело да се одмотава.

За три године запленила је укупно 10 тона кокаина намењих Титу. Саслушањима осумњичених дошло се до податка да Тито контролише најмање трећину дроге која се шаље у Европу. Открила је да је Тито, рођен у Сарајеву, и да се зове Един Гачанин. Тренутно живи у Дубаију и главни је циљ америчке ДЕА која га назива "Пабло Ескобар из Европе".

Пошто је Тито ван њеног домашаја, применила је опробану тактику. Kренула је да тражи токове његовог новца. Сви трагови су указивали да је новац прао купући аутомобиле, некретнине и компаније у Перуу. Тако се дошло и до Титовог главног перача новца. Ту улогу имао је чувени перуански рели возач Фернандо Де Олазабал. И не само то, он је био у главна карика која је у Титово име организовала транспорт пошиљки кокаина за Европу.

Разоткрила је да рели возач сва наређења од Тита добија порукама преко апликације ВоцАп. Тајна истрага почела је 2019. после пленидбе Титове пошиљке од три тона кокаина скривене међу бананама. И још траје. У међувремену, Де Олазабал је побегао у Kолумбију. Kрајем прошле године, у оквиру истраге о прању новца, ухапшена је возачева свекрва и четворо партнера. Запленила им је 16 вредних имања у Пиури, Тумбесу и Лими. Вредност имовине процењена је на 10 милиона долара.

За рели возача перуанске власти сумњају да се крије у САД, а Тито у Дубаију. Али, Марита Берето Ривера није тиме завршила своју истрагу против балканског Тита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)