ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АЛЕКСИЋА НА ИСПРАВЦИ: Нови детаљи истраге против власника школе глуме

Танјуг

06. 05. 2021. у 16:43

ВИШИ суд у Београду вратио је прошле седмице Вишем јавном тужилаштву оптужницу против власника школе глуме Мирослава Мике Алексића (68) на исправку, пошто је испитивао формалну исправност оптужнице, односно да ли је прописно састављена.

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АЛЕКСИЋА НА ИСПРАВЦИ: Нови детаљи истраге против власника школе глуме

Фото В. Данилов

Наредбу за враћање оптужнице на исправку донело је кривично ванпретресно веће суда, рекла је за Танјуг портпаролка суда Татјана Тешић.

Формална исправност оптужнице (лични подаци окривљеног, законски назив кривичног дела за која се терети, прецизан опис дела , предложени докази итд) се према Законику о кривичном поступку испитује пре него што се она проследи окривљеном и његовим адвокатима на одговор и пре утврђивања да ли има места потврђивању оптужнице.

То значи да суд још није разматрао да ли има места потврђивању оптужнице у садржинском смислу-постојања оправдане сумње да је Алексић извршио кривична дела за која се терети.

То ће уследити тек пошто тужилаштво уреди оптужницу у складу са ЗКП-ом, а суд потврди њену формалну исправност и пошаље је одбрани на одговор, који није обавезан.

Алексић се иначе терети да је силовао и полно узнемиравао укупно седам полазница те школе и налази се у притвору.

Оптужницом се терети за извршење два продужена кривична дела силовања, два кривична дела силовања, једно продужено кривично дело недозвољених полних радњи и четири кривична дела дела недозвољених полних радњи, на штету седам оштећених.

Истрага против Алексића спроведена је због 19 кривичних дела на штету девет полазница своје школе глуме од 2008. до 2020. године, али је оптужен за девет кривичних дела.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње осмелиле су се и друге девојке.

Једна од девојака је у време напаствовања била малолетна, док су остале тврдиле, да их је нападао и док су биле малолетне и након пунолетства.

За кривично дело полно узнемиравање запрећена је новчана казна или затвор до шест месеци, а уколико је учињено према малолетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три месеца до три године.

За силовање су, у завиосности од начина извршења предвиођене различите казне, од најмање две до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малолетница пет до 15 година.

Радуловић је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору, а убрзо су се и друге девојке осмелиле да га пријаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)