МАШИНА ЗА МЕЛЕВЕЊЕ МЕСА КАО КЉУЧНИ ДОКАЗ? Ненад Стефановић - ДНК вештачење показаће и жртве

Танјуг

25. 04. 2021. у 11:07

ВЕШТАЧЕЊЕМ пронађених ДНК профила на машини за млевење меса, пронађеној у скривеној просторији објекта у Ритопеку, који је користила организована криминална група Вељка Беливука, утврђиваће се да ли је и коришћена за прикривање трагова убистава које је та група, како се сумња, починила.

МАШИНА ЗА МЕЛЕВЕЊЕ МЕСА КАО КЉУЧНИ ДОКАЗ? Ненад Стефановић - ДНК вештачење показаће и жртве

Фото: И. Маринковић

- Машина на млевење меса може се користити за уситњавање делова тела-леша, ради лакжег прикривања и евентуалног бацања тих делова, тим пре кад се има у виду да се Ритопек налази на обали Дунава - сматра председник Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић.

Уколико се испостави да је коришћена у ту сврху, на деловима машине остају трагови људске ДНК, за које се упоређивањем са неспорним ДНК евентуалне жртве може утврдити да ли је била у контакту са машином за млевење, што може указивати да је то лице убијено, па његов леш накнадно уситњен, указао је Стефановић.

Он наглашава да је форензичком ДНК анализом могу двосмислено утврдити коме припада биолошки траг, те да је ДНК профил могу бити из врло мале количине биолошког материјала.

- Било која врста биолошког материјала људског порекла може послужити за анализу ДНК. Трагови који се најчешће анализирају јесу крвне мрље, затим пљувачка (она се налази нпр. на опушцима, коришћеним чашама, прибору за ручавање, флаше, жваке, конзерве, четкице за зубе), сперма (вагинални брис, веш, постељина...) - навео је Стефановић, иначе заменик јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Он појашњава да се форензичка ДНК анализа заснива на утврђивању форензичких ДНК профила добијених из биолошких трагова и њиховим поређењем са идентификационим ДНК профилима лица за које се сумња да су оставила тај траг и који је изолован.

- У свету криминалистичке полиције и форензике, ДНК траг се сматра најјачим доказом - напомиње тужилац и додаје да када се на месту злочина пронађу било какви трагови живог ткива, они се носе у лабораторију на ДНК анализу.

ДНК анализа је у суштини упоредна метода која, за откривање окривљеног, захтева два ДНК узорка.

- Један пронађен на месту злочина који, на пример, доказује да је убица боравио на датом месту, и други узорак од особе за коју се сумња да је убица. Ако се испостави да се два узорка поклапају, да потичу од исте особе, онда је ДНК анализа помогла у решавању случаја - закључио је Стефановић.

Пронађена машина за млевење је размонтирана и послата на вештачење, речено је у суботу у Тужилаштву за организовани криминал које води истрагу против ове групе.

Машина је пронађена у скривеној просторији објекта у Ритопеку за који се сумња да је Беливукова група користила за ликвидације и друга кривична дела.

У њој је, према изјавама званичника МУП-а, пронађена и велика количина оружја.

- Пронашли смо застрашујућу колицину наоружања, више од 10 килограма разних врста експлозива, припремљених и спремних да буду активирани. У тој просторији смо пронашли и индустријске масине за млевење меса, за млевење костију - рекао је у суботу министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Он је додао да форензички тимови раде на истраживању биолошких трагова "којих има у великој количини".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)