ПОЛИЦИЈА ИМА ДОКАЗЕ О МУЧЕЊУ И ЗЛОСТАВЉАЊУ? Више од 160 страна материјала достављено судији

Novosti online

25. 04. 2021. у 10:38

СПЕЦИЈАЛНИ тужилац Саша Чађеновић доставио је јуче Вишем суду наредбу о спровођењу истраге против наводних вођа кавачког криминалног клана Слободана Кашћелана (58) и Радоја Звицера (39) и још дванаест осумњичених за тешка кривична дела.

ПОЛИЦИЈА ИМА ДОКАЗЕ О МУЧЕЊУ И ЗЛОСТАВЉАЊУ? Више од 160 страна материјала достављено судији

Фото: ЈутјубПринтскрин/Vijesti Online

То је учињено након што је у петак вече Веће тог суда преиначило одлуку свог колеге Мирослава Башовића и Кашћелана и његову екипу послало у Истражни затвор.

Инспектори, међутим, нису успели да пронађу све осумњичене које је Башовић само неколико сати прије тога пустио на слободу.

Лисице на руке ставили су Кашћелану, његовом телохранитељу Владимиру Вучковићу (45) и Которанину Зорану Кажићу (45).

Ни синоћ полицајци нису ухапсили одбегле Которане Милоша Радоњића (35) и Крста Мароша (43), нити Дарка Прелевића (30) из Подгорице.

Жути, Подгоричанином Миланом Вујотићем (39), Бјелопољцем Срђом Јуришевићем (39), Которанима Драганом Кнежевићем (40) и Миланом Кнежевићем (39), као и Подгоричанином Александром Драгићевићем (35). Пријаву су поднијели и против Здравка Перуновића (45) из Никшића, који је од раније у спушком затвору.

Полиција и Специјално државно тужилаштво (СДТ) сумњиче ту групу наводних кавчана за најмање једно убиство и један покушај убиства.

- Ред би био да сада судија Башовић оде у Котор, или на друга места и једног по једног проналази и лишава слободе, уместо што полицајце непотребно троши, исцрпљује и излаже опасностима - рекао је Абазовић.

Наводно, докази о зверском мучењу чланова њима супротстављеног шкаљарског клана на више су од 160 страница материјала које је полиција прикупила са партнерским службама из двије европске државе.

Медијима је дан након првог хапшења из Специјалног државног тужилаштва незванично речено да кавчане терете за убиство тридесетогодишњег Подгоричанина, коме се од јула прошле године губи траг.

Објашњено је да истражитељи сумњају да је у питању убиство, упркос томе што није пронађено тело мушкарца који је претходних година живео на приморју, а био је близак групи окупљеној око шкаљарског криминалног клана.

Тај тридесетогодишњак нестао је средином јула прошле године, наводно између Котора и Ловћена.

Према сазнањима медија, у материјалу који су истражитељи прикупили управо су и докази о зверском мучењу и убиству тридесетогодишњака.

Саговорник из истраге казао је јуче да му је нејасно како ти докази нису били довољни судији Башовићу, који је оценио да је део незаконито прикупљен.

Из Вишег суда у Подгорици ни јуче нису јавно образложили одлуку судије Башовића, нити што је било пресудно да је Веће преиначи.

Абазовић: Потврда да су краци криминалне хоботнице дубоко у систему

- Док год полиција не пронађе наводне чланове кавачког криминалног клана који су јуче пуштени на слободу одлуком судије за истрагу Мирослава Башовића, он сноси директну професионалну и моралну одговорност ако неко од њих, док је у бекству, почини било какво кривично дело, нарочито ликвидацију.

То је јуче казао потпредседник Владе Дритан Абазовић, коментаришући одлуку Башовића.

Абазовић је саопштио да Башовићу није било довољно више од 160 страна доказног материјала којим се вође кавачког клана терете за кривична дела за која је запрећена казна до 40 година затвора, али да је Веће, поништавајући његову одлуку, “јасно ставило до знања шта мисле о раду колеге у овом случају”.

Координатор служби безбедности оценио је и да је Башовић, заправо, пустио криминалце, а ухапсио државу.

- Циљ је био понизити полицију, СДТ, јавност, доказати да је мафија јача од државе. И то није све. Судија је понизио међународне партнере који су помагали акцију и редом два дана раније упућивали честитке црногорској полицији на великом успеху. Такође, пуштањем 14 лица са криминалном позадином да слободно шетају улицама, хтела се послати порука да се више нико не може усудити да крене на њих, те да све активности УП и СДТ везане за криминалне групе, уопште немају никаквог смисла, нити их треба предузимати.

Абазовић је рекао да је прекјучерашњи догађај “потврдио да су краци криминалне хоботнице дубоко у систему”.

Констатујући да је полиција два пута у три дана изводила спектакуларне акције, оценио је да се то у овим околностима може назвати подвигом.   

(Вијести.ме)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)