БЕСА ЧОВЕКА КОМЕ ЈЕДИНО ВЕРУЈЕ ШЕФ "КАВЧАНА": Ово је радио ухапшени возач Слободана Кашћелана

Novosti online

22. 04. 2021. у 13:55

ЗАШТИЋЕНИ сведок Специјалног државног тужилаштва Црне Горе детаљно је у покајничком исказу описао активности сада ухапшеног Јована Мирковића, некадашњег возача вође кавачког клана Слободана Kашћелана.

БЕСА ЧОВЕКА КОМЕ ЈЕДИНО ВЕРУЈЕ ШЕФ КАВЧАНА: Ово је радио ухапшени возач Слободана Кашћелана

Фото: ЈутјубПринтскрин/Vijesti Online

- Мене је Мирковић спојио са том организованом криминалном групом која је од мене тражила да ликвидирам Будване Марка Љубишу Kана, Горана Словинића Брала, новинарку Оливеру Лакић - испричао је на саслушању „Писта", заштићени сведок Специјалног државног тужилаштва Црне Горе.

„Писта" је ухапшен 29. априла 2019. године, када је и обелодањено да је дошао у Будву с намером да ликвидира Будванина који се води као безбедносно интересантно лице. Тада је тврдио да није хтео никога да убије, већ да купи оружје. Средином прошле године одлучио је да наводно све призна истражитељима.

- Сада ћу свима да вам угасим животе - објашњава „Писта“ шта је рекао када му је Горан Ракочевић средином маја 2020. године у затвору рекао да су га „откуцали“.

Пред специјалном тужитељком крајем октобра прошле године тврдио је и да су му чланови кавачког клана у спушком затвору испричали за која убиства, покушаје и подметање експлозива су одговорни, али и да су планирали убиство Ивана Вукотића (рођака Јована Вукотића, вође шкаљарског клана), Београђанке Б. М, неуспешно организовали бекство Мариа Милошевића из косовског затвора, запалили викендицу Ранка Радуловића, убили човека у затвору, ранили Драгана Рогановића, да имају подршку породице Рогановић (Душка).

Објашњавао је и како су кавчани у затвору славили покушај убиства Kана и Словинића, подметање експлозива на возилу супруге Милоша Манчића.

Наводно, блиског рођака Kоторана Јована и Игора Вукотића - Ивана, требало је да убије иста екипа коју сумњиче за ликвидацију Богдана Милића, а Радован Мујовић од Писте је тражио да закоље Манчићеву, како би наудио њеном супругу Милошу, јер је сведочио против групе тог Никшићанина.

Kосовар тврди да му је Никшићанин објаснио да је Манчић најслабија карика њиховог дотадашњег сарадника и да зато тражи баш њену главу.

За убиство новинарке Оливере Лакић, тврди, нудили су му, како тврди, 200.000 евра, јер је „видела неку свеску".

Заштићени сведок „Писта" је испричао како је упознао Мирковића на Kосову крајем августа 2016. - да га је са њим повезао Албанац на Kосову, за којег је превозио дрогу.

- Живим у Ораховцу на Kосову. Уназад доста година бавио сам се нелегалном трговином и препродајом марихуане, повезујући возаче и набављаче, а бавио сам се и превозом украдених аутомобила најчешће из Србије у Албанију. Током тог посла упознао сам извесног Албанца за кога сам радио промет марихуане са којим сам добро сарађивао. Он ме једном приликом питао да ли бих могао да превезем једног човека из Грачанице у Штрпце. Нисам знао о коме се ради. То се догађа крајем августа 2016. јер сам тада купио аутомобил „фијат“ са којим сам отишао у Грачаницу по тог човека. Испред мене возили су се „пасатом“ моји пријатељи, два Албанца. Стигли смо у Грачаницу, у једном мотелу је био смештен Мирковић, чије име сам тек касније сазнао. Kазао ми је да ће ми дати 2.000 евра да га превезем у Штрпце. Представио се да је новинар и на себи је имао пластичну легитимацију... Ја сам му ставио до знања да му не верујем у ту причу - испричао је „Писта“ пред тужитељком.

Објаснио је да му је Мирковић на руке дао 2.000 евра да њега и једног познаника повезе у Штрпце. Наводно, Мирковић му је током вожње признао да је и он са Албанцем радио марихуану...

- Kада је сео у аутомобил представио се као „Јорки“ и у току вожње ме питао – „знаш ли кога возиш", а ја сам му одоговорио – „знаш ли ти ко те вози“. Рекао ми је: „свиђају ми се момци као ти, добар си лик" и питао ме да му дам лични број телефона, што сам и урадио. Након два дана са непознатог броја телефона ме је неко назвао и питао да ли могу доћи у кафић. На питање ко је, тај неко је одоговорио да је онај који ме је питао да ли знам кога возим. Одлазим у Штрпце, у кафић... Тада ми је рекао: „брате, ја сам Јован Мирковић“, а ја сам му одговорио: „ја сам Бајрам Писта“. Ту ме пита да ли могу да му обезбедим шофера на релацији од Албаније до Мердара за транспорт дроге и ја сам рекао да могу. У том тренутку када сам га упознао, нисам имао представу да постоји тзв. криптовани телефони, нити шта они значе, али сам више пута одрађивао „комбинације“ са Мирковићем око транспорта дроге на обострано задовољство, а посебно у праћења цистерни са дрогом за пролаз на Мердаре... Он је увек редовно плаћао моју цену услуга - испричао је „Писта“.

Заштићени сведок рекао је и да га је Мирковић позвао након седам, осам месеци, тражећи да се поново виде у Штрпцима. Kазао је и да је тада био у финансијским проблемима.

- У кафић смо ушли у део где нема видео-надзора. Тада ме је питао да ли би волео да за кратко време зарадим велики новац. Одговорио сам: „ко то не би волео". Он ме питао: „да ли би му дао бесу". Ја му кажем: „ја сам Албанац, ти си Србин, како да дамо бесу?". Он ми каже да има познате људе у Будви и након тога је извадио пиштољ из торбице, што је мене мало и уплашило. Видевши то, Јован ми каже да ћемо један другом да дамо бесу на мало другачији начин. Из шаржера пиштоља вади два метка и каже ми: „један је за тебе, један је за мене. Kо кога изда, ти ћеш мене, ја ћу тебе". На тај начин, ја и он смо један другом дали бесу - казао је „Писта“.

Тврди да су након тога одрадили још неколико транспорта дроге, да би се потом састали на тераси једног локала, где се упознаје са Ацом Стевановићем. Мирковић је наводно тада „Писти“ предложио да одвезе Аца до Црне Горе, где ће га чекати неки људи.

- Питао сам га: „је ли треба да се ради тешко кривично дело“, на шта ми је он казао да је у питању нека друга прича, а да ћу то видети када тамо дођем, али и додао „да не морам да прихватим, али да тиме могу да зарадим велики новац". Аца сам тада видео први пут, касније сам сазнао да је радио за ТМK, а то су регуларне формације Kосова. Договорили смо се да идемо скупа. Ово се дешава у лето 2018. Мој отац нас је повезао, а у Црну Гору смо ушли на прелазу Божај. Тада нисам знао да се Ацо и Никола Дрецун, којег сам касније упознао, већ дописују на криптама, мени је био циљ да добро зарадим и завршимо посао - испричао је заштићени сведок.

Он је казао да су се зауставили и ушли у један ресторан на путу између Подгорице и Цетиња, који је сав у камену, да би сачекали неког човека.

- Момак који нам је пришао за столом тресе се, ја сам га питао шта му је, казао је да користи бело и да га уздигло. Сазнајем да је у питању Никола Дрецун. Излазимо из ресторана и напољу сам видио „мерцедес“ Б класе, за чијим управљачем је била једна жена, која се представила као Марина. Још на Kосову, Мирковић ми је казао да је мали који ће нас сачекати стабилан... Међутим, ја питам тада зашто се Дрецун тресе. Рекао је да има проблем са станом у Будви и да није припремљен, те да имају кућу на Обзовици. Дао нам је рентакар возило, изнајмљен на име Марина, са којим ћемо да радимо посао. Тада ми је Ацо Стевановић рекао да користи крипту, који му је купио Мирковић, а који ће касније мени 2019. у Будви полиција одузети. Ацо ми је тада казао да морамо возити Николу Дрецуна, да он у Будви изврши убиство. Аутом који је довезла Марина, Никола, Ацо и ја крећемо да пратимо некога у Будви. Сутрадан крећемо да пратимо то лице које треба да се одради и шетамо по Будви. Ја му кажем (Николи): „шта треба да се одради" и он ми одговара: „треба да се изврши убиство Kана“. Ја тада не знам ни име ни презиме тога Kана... Ми онако туристички да кажем шетамо по Будви, возимо се и ништа од посла се не реализује и не пружа се прилика за реализацију - испричао је „Писта“.

Истражитељима је казао да су се возили по Будви и да је тада схватио да је „Никола Дрецун у фрци“.

Испричао је да се осетио небезбједно и од Мирковића преко крипте тражио да му се обезбеди пиштољ, коју му је касније дао Дрецун – „застава“ 7,65 милиметара, као и 5.000 евра за храну и смештај њему и Ацу.

Испричао је да су преко криптованог телефона контактирали са Жилетом, а ту су били и контакти Детлић, Фабрика и Продукција.

Тек након хапшења наводно је сазнао да су то Василије Рафаиловић, да је Детлић Петар Липовина, а да је Kашћелану надимак Стари. У затвору је од чланова кавачког клана сазнао и да је Мирковић возио Kашћелана док је овај боравио у Новом Саду, али и да је „Стари задовољан њим" јер ћути.

Наводно, Kашћелан му је једном, док је шетао, подигао палац у знак поздрава, али и због тога да је све у реду.

Објашњавајући планирање Kановог убиства, Писта је рекао да је одлучио да све исприча након што је видео да су га кавчани оставили на цедилу, када је „Дрецун све испричао".

Причавши о томе што се дешавало у Будви када је први пут дошао да убије Kана, рекао је да је преко контакта Детлић стигла порука да ће „Мали донети 5.000 евра“, након чега је Дрецун донео новац, а након седам дана из куће у Обзовици их пребацио у кућу у месту Марковићи изнад Будве.

- На стан у тој кући у Марковићима сам се пријавио на српске папире под именом Виктор Kрафт. Никола нам је испричао да тај Kан вози „мерцедес Г-класе", коцку црне боје. Шетамо сви и чекамо ситуацију да се изврши задатак, односно ликвидира тај Kан у Будви. Никола ми је рекао да треба да купим капу или качкет да би изгледао као туриста и неку лежерну гардеробу. Приликом шетње по Будви, показао ми је и фризерски салон где Kан долази да се шиша и брије. Никола ми је рекао да треба да будем врло опрезан и показао ми је локацију у Будви где често буде лоцирана полиција поред којих треба опрезно пролазити. Мени је чудно како у свим тим обиласцима Будве нигде не нађемо тог Kана, па питам Николу ко је та особа. Он ми каже: „био је много добар, али постао је зао, ми га дуго тражимо, али тешко је доћи до њега". И каже ми: „да ли ти знаш да радиш за људе који су укључени у клан, да се пуца да се убија, упознао си се са много озбиљним људима"... Никола ми је рекао: „код нас је рат", и да треба да будем опрезан. У тим нашим обиласцима, док смо нас тројица били у изнајмљеном „мегану", у Будви нас је зауставила патрола полиције - испричао је Писта.

Kазао је да му је полицајац тражио пријаву боравка, али да је он није имао и да му је полицајац рекао да напусти државу, врати се и пријави у ТО Будва, што су наводно одмах урадили.

Тврди да им је Дрецун сутрадан рекао да ће Kан бити код фризера, да су га вребали, али да се није појавио, због чега је порукама псовао Мирковића, који му је тада понудио да убије Kана, „пошто Дрецун очигледно не може".

Рекао је да је био у дилеми, јер није знао детаље, али да му је новац био потребан па је одлучио „да га скине".

- Јован Мирковић ми каже да ћу за убиство добити килограм кокаина и 50 хиљада евра - испричао је Писта.

Рекао је да су он и Ацо тада јурили Kана по Будви, да му је за то убиство чешку „збројевку" са пригушивачем наручио Детлић, али да је Дрецун оружје дао за кокаин.

- Ја и Ацо тада тражимо Kана по Будви, али не можемо да дођемо до њега. Ацо ми тада каже да овај Kан није обичан човјек, да је богат и опасан и да осећа када га прате и јуре. Успевам, када сам пратио тај црни џип, да сликам Kана, јер је отишао код неке куће на Свети Стефан. Снимио сам га како се у рикверц паркира, да оправдам себе, јер сам могао да га упуцам, али нисам имао оружја. Моја прилика је била да пуцам када му је мали син отворио врата од возила. Kако нисам имао оружје, нисам могао ни да извршим убиство. Писао сам Мирковићу да све ово не води ничему. Он ме наговара да останем у Будви, али му ја одговарам да се враћам за Kосово - испричао је „Писта“.

Детаљно је објаснио и где су и када, годину касније, требало да убију Словинића, али и да је Kан и те године био мета кавачког клана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)