У ТОКУ ПОТРАГА ЗА ЗВИЦЕРОМ: Вођа кавачког клана побегао из Црне Горе, сумњичи се за убиство Шаковића

Novosti online

21. 04. 2021. у 09:46

ЦРНОГОРСКИ истражитељи су заједно са колегама из европских земаља дошли до оперативних сазнања да су ликвидацију Подгоричанина Милића Миње Шаковића наручили и финансирали наводни вођа кавачког клана Радоје Звицер и његов близак сарадник Милан Вујотић.

У ТОКУ ПОТРАГА ЗА ЗВИЦЕРОМ: Вођа кавачког клана побегао из Црне Горе, сумњичи се за убиство Шаковића

Фото: Printskrin

У току је опсежна потрага за лоцирањем места где се крије Радоје Звицер.

Ликвидација Шаковића спречена је у марту, кад су инспектори идентификовали осумњичене припаднике те криминалне организације и ухвате их пре него што су покушали да почине злочин.

Према незваничним информацијама, холандске власти обавестиле су Црногорце да се припрема тежак злочин и тако иницирале акцију којом је спашен Шаковић.


ХОЛАНДСКА ВЕЗА

Више оперативаца из неколико земаља безбедносних служби било је укључено у разоткривање деловања дистрибуције кокаина на простору скандинавских земаља. Пратећи руте ових криминалних група дошли су до кавчана и детаљног плана ликвидације Шаковића. О томе су обавестили црногорске истражитеље, доставили сазнања о сумњивим особама и упутили их да испрате и провере доказну грађу са којом су располагали.

У овој великој акцији су учествовале криминалистичка полиција Холандије, службе безбедности Белгије, национална криминалистичка полиција Велике Британије и црногорски Сектор за борбу против организованог криминала.

Инспектори су несумњиво утврдили да иза припремања убиства Шаковића стоји више особа, а као чланове су ухапсили српске држављане Јована Тркуљу (35) из Обреновца и Николу Мирића (35) из Београда и држављане Црне Горе Александра Вељовића (30), Јована Мирановића (41) и Сашу Станишића.


УХВАЋЕНИ У ЗАСЕДИ

Чланови групе су према налогу вође кавачког клана и његовог сарадника били спремни да из оближњег стана из снајпера убију Шаковића кад изађе у двориште своје куће у Загоричу, а након тога побегну мањим аутомобилом и запале га на периферији града.

Истражитељи су пронашли снајперску војну пушку, оптички нишан високе резолуције и муницију у специјално направљеном бункеру испод патосница комби возила које је имало кључну улогу у извршењу овог злочина. На периферији је требало да их чека мотор којим су намеравали да побегну до комбија. У комби су планирали да убаце мотор и тако прикрију трагове.

Холандске власти располагале су сазнањима да је неколико безбедносно интересантних особа из Србије ушло у Црну Гору. Захваљујући сазнањима тамошње полиције, инспектори су открили штек станове које су користили осумњичени, запленили аутомобиле које су користили у припремању злочина, мотор којим су убице намеравале да побегну, оружје, муницију, криптоване телефоне, фалсификована документа, новац и бензин којим су планирали да униште доказе.


Сви чланови групе који су планирали убиство Шаковића познати су домаћим и српским истражитељима и блиски су кавачком клану.

МЕТА

Шаковић је иначе познат као вишеструки повратник, а са братом Марком осуђен је због убиства Подгоричанина Мироја Баошића 2005. године. Помињан је у оквиру истраге убиства вође навијача Партизана Александра Станковића, званог Сале Мутави, али Министарство унутрашњих послова Србије никада га није званично теретило за тај злочин.

Милић Шаковић је рањен 8. септембра 2017. године испред локала „Ауто Зета“. Тада је убијен његов пријатељ Иван Недовић. Оперативна сазнања полиције указују да је Недовић био случајна жртва, а да је кључна мета био Шаковић.

Он је у полицијском досијеу познат и по недозвољеном држању оружја, насилничком понашању и изнуди.

Шаковић је био осуђен на годину затвора јер су са пријатељем Дарком Лаковићем 2010. покушали да нелегално прибаве корист из магацина фирме Љупчета Видевског, односно да одузму пиће вредности око 12.000 еура. На терет им је стављено кривично дело изнуда. Само годину касније, осуђен је на пола године затвора због насилничког понашања над породицом Шкријељ.

Истражитељи су више месеци проверавали порекло имовине Шаковића и на крају обуставили финансијску истрагу против њега. Кућа у којој живи у Загоричу има високе бедеме. Око куће постављене су надзорне камере, а Шаковића чува и приватно обезбеђење.


ШЕФ КАВАЧКОГ КЛАНА НА НЕПОЗНАТОЈ ЛОКАЦИЈИ

Само 18 дана након што је разоткривена криминална група која је планирала убиство Милића Шаковића, црногорска полиција је претресла кућу Радоја Звицера у Котору.

Тада инспектори нису затекли Звицера у кући а, како сумњају истражитељи, напустио је Црну Гору. Приликом претреса одузето је више предмета.

– Полиција ће наставити појачане активности усмерене према криминалним групама у циљу сузбијања и спречавања организованог криминала на територији наше државе – навели су тада из Управе полиције на Твитеру.

Радоје Звицер избегао је смрт крајем маја 2020. године када је тешко рањен у Кијеву. Нападачи су убрзо ухапшени и означени као чланови шкаљарског клана.

Подсетимо, синоћ је ухапшен један од вођа кавачког клана Слободан Кашћелан због сумње да је организовао криминалну групу која је починила и планирала више тешких кривичних дела за које је запрећена казна и до 40 година затвора.

(Побједа)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)