ПРЕВАРОМ ДОБИЈАЛИ СУБВЕНЦИЈЕ: Фалсификованом документацијом оштетили буџет за 15 милиона динара - ухапшени осумњичени

Танјуг

19. 04. 2021. у 13:29

ЈОШ 10 осумњичених да су преваром, односно фалисификованом документацијом добијали средства из буџета, односно од Министарства пољопривреде, ухапшено је јутрос по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, сазнаје Танјуг.

ПРЕВАРОМ ДОБИЈАЛИ СУБВЕНЦИЈЕ: Фалсификованом документацијом оштетили буџет за 15 милиона динара - ухапшени осумњичени

Фото Dephositos

Они се сумњиче да су на тај начин оштетили државни буџет за око 15 милион динара.

Акција је спроведена у сарадњи са Полицијском Управом за град Београд, Управом криминалистичке полиције и Управом за аграрња плаћања Министарства пољопривреде.

Пре две седмице ухапшено је девет власника пољопривредних газдинстава који су преваром, на исти начин, оштетили буџет за више од 20 милиона динара.

У саопштењу тужилаштва прецизира се да је дежурни заменик Првог основног јавног тужилаштва у Београду одредио задржавање до 48 сати осумњиченима Б.М., Б.Ц, З.И, Д.Т, Б.С, С.А, С.М, М.П, С.Д. и М.Д. због постојања основа сумње да су извршили кривицна дела фалсификовање исправе и превара.

Они ће сутра бити саслушани у тужилаштву.

Тужилаштво прецизира да је до реализције њиховог процесуирања дошло по претходно поднетој кривичној пријави против НН лица због фалсификовање исправе, а након вишемесечне сарадње Министарства пољопривреде, Управе за аграрна плаћања и МУП-а, ПУ за град Београд, УКП-а и Одељења за сузбијање привредног криминала, те да су прикупљени докази из којих произилазе основи сумње да се у радњама осумњичених стичу сви битни елементи кривичних дела за која се терете.

Б.М, Б.Ц, З.И, Д.Т, Б.С, С.А, С.М, М.П, С.Д. и М.Д. се сумњиче да су као власници пољопривредних газдинстава на територији Србије лажним приказивањем чињеница да су купили различите пољоприврене машине и механизацију, те извршили плаћање наводно купљене робе, Управи за аграрна плаћања на основу тога поднели Захтев за остваривање права на подстицаје за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољупривредне производње биљних култура.

На основу тако лажно приказаних чињеница довели су у заблуду раднике Управе, који су решењима усвајали њихове захтеве за оставривање права на подстицај, те налозима за плаћање исплатили осумњиченима тражена средства, чиме је оштећен буџет Републике Србије у износу око 15 милиона динара.

У зависности од одбране осумњичених коју сутра буду изнели на саслушању, као и од чињенице да ли се ради о лицима која су раније осуђивана, тужилаштво ће након саслушања предложити да се им се одреди притвор, уколико за то буду испуњени законом прописани услови.

У току истраге тужилаштво ће испитати сведоке, овлашћене представнике оштећеног Министарства пољопривреде, уколико буде потребно одредити економско-финансијска вештаћења, те прикупити све расположиве доказе, након чега ће бити донета одлука о подизању оптужнице или о обустави поступка, прецизира се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)