ИСПИТУЈУ СЕ ВЕЗЕ СА ВЕЉОМ И ЗВИЦЕРОМ: У истрази против Дарка Елеза искрсла сазнања да је било претњи и застрашивања сведока

В. М. - З. У.

01. 04. 2021. у 08:00

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал Босне и Херцеговине упутило је надлежном суду предлог да се Дарку Елезу (41) продужи притвор за још два месеца, а као један од разлога наводи се наставак регионалне истраге везане са криминалну групу Вељка Беливука и "кавачког клана".

ИСПИТУЈУ СЕ ВЕЗЕ СА ВЕЉОМ И ЗВИЦЕРОМ: У истрази против Дарка Елеза искрсла сазнања да је било претњи и застрашивања сведока

Фото: Тужилаштво БиХ

Као други разлог наводе се "сазнања о претњама и застрашивању сведока у предмету"!

Елезу је, иначе, притвор одређен 5. марта, "због опасности од бекства, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе и чинити утицај на сведоке и саучеснике, као и да би боравком на слободи могао да почини ново кривично дело или заврши започето". Притвор му је одређен после изручења из Србије,.

- Продужење притвора затражено је ради неометаног наставка истраге у овом предмету, коју Тужилаштво БиХ води заједно са МУП РС, Државном агенцијом за истраге и заштиту - СИПА, Агенцијом за форензичка испитивања и вештачења, као и другим полицијским и безбедносним агенцијама у Босни и Херцеговини и региону, у оквиру предмета "Беливук" и "кавачки клан" - кажу у Тужилаштву БиХ, не наводећи прецизније о чему је реч.

Полиције региона и безбедносне агенције, након изручења Елеза Босни и Херцеговини, предузеле су низ истражних активности, које се односе на њега и већи број са њим повезаних особа. Уз предлог за притвор достављена је и додатна документација, укључујући и изјаве већег броја сведока.

У Србији је против Елеза покренута предистрага о његовим везама са групом Вељка Беливука, Марка Миљковића и "кавачким кланом". Према тврдњама званичника, Елезова и Беливукова криминална екипа је требало да се споје, а налоге су примали наводно од Радоја Звицера, једног од вођа "кавчана".

- Испитује се и повезаност Елеза и Беливука са неколико ликвидација у Београду, али и шире - наводи извор "Новости". - Готово свакодневно се размењују информације са партнерским службама у БиХ и региону. У фокусу је брутално убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића. Постоје оперативна сазнања да су у злочину учествовале Елезова и Беливукова криминална екипа. Сумња се да је Огњановић, иначе правни заступник породице Бојовић, усмрћен у рату, који се води између главе ове породице Луке Бојовића и наводног вође "кавчана" Звицера.

СУМЊЕ

ПРЕД надлежним истражним органима Босне и Херцеговине против Елеза и других особа води се истрага због сумње да су починили кривична дела везана за организовани криминал. Тачније да су у вези са тешким убиством, удруживањем за чињење кривичних дела, као и изнуде и угрожавања безбедности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)