СТРУЧЊАК ЗА ПОЛИГРАФ ОТКРИВА: Ево да ли је Бранислав Лечић могао да превари детектор лажи!

Novosti online

31. 03. 2021. у 19:47

ПОЛИГРАФИСТА Никола Новак огласио се поводом случаја глумице Данијеле Штајнфелд која је оптужила колегу Бранислава Лечића да ју је силовао.

СТРУЧЊАК ЗА ПОЛИГРАФ ОТКРИВА: Ево да ли је Бранислав Лечић могао да превари детектор лажи!

Фото: Принтсцреен

Стручњак за полиграф за Тв Информер дао је изјаву после полиграског испитивања глумца, који је прошао тест. Ево шта он каже на питање да ли је Лечић могао да превари полиграф?

- Не може да превари. Не могу ја, који знам како функционише све, па не могу да гарантујем да могу да преварим. Поготово сада када постоје нови инструменти који имају специјалне канале који служе само за хватање контрамера. Значи не служи за хватање реакција, већ служи само да утврдимо да ли неко спроводи контрамере у намери да саботира тест - рекао је Никола Новак.

Према Новаковим речима, у Египту је глумцима забрањено да сведоче, јер се сматрају за професионалне лажове, али додаје да чак и најбољом глумом полиграф не може бити преварен, али је изузетно важно да се испитивање обави крајње објективно. Зато полиграфиста мора да буде неутралан, а на обуци се све учи, не сме да дозвили да неко утиче на његов суд, да све буде објективно.

- У случају Лечић сматрам да он нема везе са тим. Прво зато што је тражио полиграф, друго зато што је прошао. Сада треба да видимо зашто друга страна одбија полиграф, да се тестира. Јер, правило је увек да се обе стране тестирају. У случају силовања обично се прво тестира жртва, па онда починилац - објашњава Новак.

Полиграф је, каже, инструмент који бележи физиолошке реакције у организму, тј. оне које нису под утицајем централног нервног система, а на њих је немогуће утицати. Шизофрене особе и оне које немају додира са стварношћу се не могу полиграфски тестирати, као ни епилептичари и труднице. Сви остали, укључујући социопате и психопате, могу.

Иако је полиграф само индиција за полицију, а не доказ на суду, он може бити од изузетне важности уколико нема довољно доказа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)