ТУЖИЛАШТВО ИСПИТУЈЕ ДОКАЗЕ О СИЛОВАЊУ: Наставак предистражног поступка у случају пријаве глумице Данијеле Штајнфелд за напаствовање

Н. Б.

30. 03. 2021. у 08:00

ПРЕДИСТРАГА у случају пријаве глумице Данијеле Штајнфелд, која тврди да ју је пре девет година силовао колега Бранислав Лечић и даље траје. Како наглашавају из Вишег јавног тужилаштва у Београду, обоје су дали изјаве у полицији и сада се наставља прикупљање доказа, како би се донела одлука о даљем току поступка.

ТУЖИЛАШТВО ИСПИТУЈЕ ДОКАЗЕ О СИЛОВАЊУ: Наставак предистражног поступка у случају пријаве глумице Данијеле Штајнфелд за напаствовање

Фото: З. Јовановић

Управо од валидности тих доказа зависи да ли ће имати довољно елемената да се против популарног глумца поднесе кривична пријава и започне истрага или ће се на случај ставити тачка.

Лечић је протеклог петка више од седам сати био у Полицијској управи Београд, где је позван на информативни разговор. По окончању саслушања, Тужилаштво се огласило саопштењем да је он у потпуности негирао наводе Штајнфелдове. Нешто касније и сам глумац је у видео-поруци, коју је поделио на друштвеној мрежи обзнанио да је задовољан професионалношћу полицијских службеника и заменика тужиоца, да је инсистирао на полиграфском испитивању и да га је прошао.

Колико је познато, од приложених доказа, Тужилаштво и полиција располажу лекарском документацијом о томе да се Штајнфелдова лечила због траума, које је, како тврди, имала после инцидента са Лечићем. Највалиднији доказ о томе да је неко жртва силовања јесте гинеколошки извештај, не старији од два дана од момента тог гнусног чина, као и других лекара о констатовању повреда по телу, уколико је жртва пружала отпор. У овом случају тих налаза нема.

Као један од доказа који је Штајнфелдова приложила јесте и аудио-снимак разговора, који је са Лечићем водила 2016. године у једном београдском ресторану. Међутим, још није познато да ли ће он бити прихваћен, јер, како је недавно, за "Новости", изјавио адвокат Тихомир Константиновић, прво се мора утврдити да ли је снимак аутентичан. И да се покаже да није реч о монтажи, како наглашава Константиновић, ако снимак нема неке конкретне чињенице, као на пример да је примењена сила, да је пружен отпор, да осумњичени призна да је применио силу, онда он не може бити валидан.

ПРОЦЕС ЗАЦЕЉЕЊА ЈЕ ПОЧЕО

У ВРЕМЕ док је Лечић био на информативном разговору, Штајнфелдова је на свом инстаграм-профилу поставила слику на којој је у мајици на којој пише: "Питај ме о мом сексуалном злостављању" и поделила објаву:

- Армија људи је била потребна да данас нађем свој мир. Када сам проговорила, процес зацељења је почео. Направила сам ову мајицу и написала ову песму о култури злостављања у којој и по којој живимо. Ако ти се нешто десило, тражи помоћ. Нађи особу од поверења, професионалну помоћ, СОС линију и подели своју причу. То је пут ка зацељењу. Посвећујем овај чин мојој терапеуткињи Бети. Мајица је секси, као и моје постојање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)