„ИЗГЛЕДА КАО БЕБА, МАЛА И НЕУХРАЊЕНА“: Комшије у шоку после открића заточене девојчице (8) у Миријеву, дете скоро на самрти

Н. Б. - Н. З.

27. 03. 2023. у 21:30

ОСМОГОДИШЊА Л. П., која је пронађена у кади стана на првом спрату зграде у Улици Ружице Сокић 8 у београдском насељу Миријево, запуштена, дехидрирана и неухрањена, у последњем тренутку је избегла смрт, захваљујући пријави Иване Л. (47) која је дошла у полицијску станицу на Палилули да пријави свог емотивног партнера и девојчициног оца Уроша П. (38) за - насиље.

„ИЗГЛЕДА КАО БЕБА, МАЛА И НЕУХРАЊЕНА“: Комшије у шоку после открића заточене девојчице (8) у Миријеву, дете скоро на самрти

фото: Новости

Испребијана и крвава, она је у суботу инспекторима испричала да је Урош претукао, а успут је поменула и да се у стану осумњиченог налази његова ћерка, према којој се, како је рекла, понаша као да му је роб.

Након те информције, судија за претходни поступак дао је сагласност Првом тужилаштву да изда налог да се насилно уђе у стан, јер нико није отварао врата. Када су две полицајке ушле, затекле су језив призор. У стану је била гомила ђубрета, а оно што су угледале у купатилу остаће им у сећању до краја живота. Девојчица скоро на самрти лежала је у кади, на којој је стајала њена фотографија са оцем, али и страница картонске кутије у којем је некад била смрзнута пита.

- Девојчица је спасена, а њен отац Урош је побегао - рекао нам је саговорник из истраге. - Изгледала је као дете из Етиопије. Није могла ни да говори, верује се да дуго времена није била напољу. Брзо су је одвели на лекарске прегледе. Смештена је у Дечју клинику, где ће је детаљно прегледати, пошто је констатовано да је неухрањена и запуштена, а бригу над њом преузео је Дом за незбринуту децу. За њеним оцем расписана је потрага.

Према речима комшија, са Урошем се нико из улаза није дружио, а пре три година он је, наводно, био пријављен за насиље над девојком која је била са њим у стану. Како сазнајемо, никада није био пријављен за насиље над дететом, над којим је имао старатељство, али комшије кажу да су позивали полицију јер се из стана повремено чуо дечји плач.

ПЛАКАЛИ И ЛЕКАРИ

Знали смо да је дете унутра, али нико није смео да га пријави. Плашили смо се...Пре две недеље смо чули чудне звуке, а онда смо видели плавушу како иде са масницама. Био је мрак, али мислимо да је то била Ивана - кажу комшије. - Чули смо да су дежурни доктори, када су видели измучено дете, редом заплакали! Да је остала у том стању још само неколико дана, питање је да ли би преживела.

- Дете је од рођења променило неколико места становања, али и оних који се старају о њему - каже наш извор. - Након развода Уроша од прве супруге, девојчица је најпре додељена мајци, али то је кратко трајало, пошто је она у међувремену била осуђена на затворску казну због насиља према својој мајци пре пет година, коју је након свађе гурнула, а несрећна жена је том приликом поломила кук. Девојчица је потом смештена у Центар у Звечанској, да би затим суд проценио да се отац излечио од зависности и да је подобан да брине о њој и доделио му старатељство, пошто је мајка и даље била зависник, а и била је у затвору уз меру обавезног лечења. Тренутно немамо информацију где се она налази, сумњамо да није у Србији.

Комшије са којима смо разговарали, верују да су и Урош и његова партнерка наркомани, и тврде да су по њиховом пријавама често долазили полицајци, који нису успевали да уђу у стан, јер им нико није отварао врата. Један од долазака полиције омогућио је Урошу да 2020. године "припреми" себе и ћерку и сам покуца на врата Центра за социјални рад.

ПРЕЛОМ НОСА

- ИВАНА Л. је дошла у полицију сва испребијана и крвава. Пријавила је да ју је Урош претукао, да насиље траје већ неко време и да је у стану измучена девојчица - каже наш саговорник. - Иначе, она је изјавила да ју је Урош главом ударио у нос и да је тако задобила прелом, па је послата у Ургентни центар на преглед. Страховала је за свој живот и рекла је да је једва успела да побегне из стана.

- Звао је и заказао састанак. Дошли су дотерани и насмејани, а он је чак доставио и потврду да је запослен у једној немачкој фирми и да има пристојну плату - каже наш извор. - Тада ништа није указивало да постоји нешто сумњиво. После тога, није више било никаквих пријава, па самим тим и Центар за социјални рад није излазио на терен. Сумња се да је девојчица жртва језивог насиља последње три године. Од суботе, када је пријављен за насиље, полиција га је тражила на неколико адреса, које је дала његова садашња партнерка, али засад га нису пронашли ни на једној. На терет му се стављају противправно лишење слободе, затим запуштање и злостављање малолетног лица, кршење породичних обавеза у идносу на дете и насиље у породици.

Према нашим сазнањима, девојчица је из стана изнета у розе јакни и издалека се видело да је у тешком стању.

- Никада раније нисам видела то несрећно дете. Изгледало ми је као да је беба колико је мала и неухрањена - каже једна комшиница из суседне зграде.

Стан у којем је пронађена девојчица је запечаћен и у њега се више не може ући. Ходником зграде се из просторија стана шири непријатан мирис, налик смраду цркотине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (2)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима