УХАПШЕН ПАЗАРАЦ: Лажним фактурама до 54 милиона динара

Д. Ст

03. 02. 2023. у 14:12

У заједничкој акцији инспектора Пореске полиције Крагујевац и Министарства унутрашњих послова, једно лице је лишено слободе, а другом лицу одређена је мера задржавања, док је против четири лица пријава поднета у редовном поступку.

УХАПШЕН ПАЗАРАЦ: Лажним фактурама до 54 милиона динара

FOTO: Arhiva novosti

Хапшење власника и задржавање одговорног лица фирме из Новог Пазара, као и пријаве су поднете због постојања основа сумње да су у периоду од 2020. до 2022. године, извршили кривична дела - пореске утаје и прања новца.

Осумњичени из Новог Пазара је као власник и одговорно лице привредног субјекта,  у периоду од 2020. године до 2022. године, књижењем лажних фактура увећавао трошкове пословања, те на тај начин избегао плаћање пореза на добит правних лица у износу од преко 24,7 милиона динара.

Такође, на основу лажних фактура,  он је плаћао привредном субјекту из Косовске Митровице, чије је  одговорно лице подизало готов новац и преко два посредника, новац  враћао првопријављеном.

На тај  начин, избегнут је обрачун и плаћање пореза  на приходе од капитала у износу од  преко 29,1 милиона динара, чиме је извршено кривично дело пореске утаје и  оштећен буџет Републике Србије за више од  53,9 милиона динара. За кривично дело „пореске утаје у помагању",  пријавом је обухваћено и одговорно лице привредног субјекта из Новог Пазара, због основане сумње да је потписивао лажне рачуне на основу којих је првопри јављени вршио књижења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЂОКОВИЋ ДИГАО РУКЕ ОД ТЕНИСА, СВИ СУ ЗАПЛАКАЛИ, А ОНДА... Овај детаљ је променио историју спорта