ВИСОКА КАПИЈА СКРИВА РАСКОШ: Истражује се како је српска породица у Француској преварама стекла богатство

Г. ЧВОРОВИЋ

03. 02. 2023. у 10:00

ЧЛАНОВИ српске породице, који су ухапшени у Француској због крађа криптовалута и подметања фалсификованих сатова и накита, живели су на високој нози, преноси "Паризјен".

ВИСОКА КАПИЈА СКРИВА РАСКОШ: Истражује се како је српска породица у Француској преварама стекла богатство

Фото Илустрација Танјуг

Они су оптужени да су жртвама својих превара узимали милионске суме, а откривено је да су "пословни" састанци организовани ван Француске. Четворо чланова ове фамилије из париског предграђа Вилмомбл је притворено, док је према наводима овог листа, вођа "српског клана", стар 72 године, у бекству.

Породица је, наводно, била умешана у велики "рип дил" у Француској и Европи. Ова врста превара подразумева да жртва најпре стекне поверење. Затим им се предлажу инвестиционе трансакције, а онда их опљачкају за криптовалуте или скупи накит.

Конкретно, ухапшени су се представљали као богати инвеститори, а имали су лажна имена као што су Филип Пикте, Александар Карлштајн или Ричард фон Штајн. Њихов прави идентитет наводи се само кроз иницијал презимена "С".

Са жртвама су се састајали у луксузним хотелима или ресторанима, ван Француске, а када би "посао" био приведен крају, тражили би од њих да им покажу рачуне на мобилним телефонима, да се увере да су солвентни.

- Тада би од њих тражили да отворе "дигитални новчаник". Затим би успели да га испразне, тако што би добили приватни кључ или ширфу за преузимање, након што би измислили неки разлог да би манипулисали телефоном жртве. Овај сценарио је сваки пут био исти - пише француски лист.

Фото Википедија

Техничке истраге о праћењу "блокчејна", односно јавног регистра трансакција криптоактиве, омогућиле су француској полицији да идентификују починиоце. Истрага је, осим у Француској, вођена и у Милану.

"Паризјен" пише да је породица живела лагодно. Њихова луксузна кућа налази се у Вилмомблу, источном париском предграђу, које није баш познато по богатству и гламуру, али су они свој живот очигледно успели да организују другачије.

- Висока капија од кованог гвожђа штитила је од радозналих погледа људи. И, што је у овом крају реткост, камера је била усмерена на свакога ко би се превише заинтересовао за ово огромно имање. Са улице, кроз дрвеће, тешко је видети раскошну кућу, која нам је описана као дворац - пише "Паризјен", истичући да иза капије путељак води до фонтане која служи као мали кружни ток у дворишту испред улаза у резиденцију.

УЖИВАЛИ У ПОЗНАТИМ БРЕНДОВИМА

КОМШИЈЕ ове породице, са којима су француски новинари разговарали, кажу да је камера на капији била недавно постављена, али располажу са мало података о овој породици, осим да су понекад ту долазили "велики аутомобили". "Паризјен" цитира и изворе блиске истрази да је фамилија поседовала много некретнина, имала леп возни парк и показивала разне знакове богатства, исказујући афинитете према познатим модним брендовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори