ЗВИЦЕР СВИМА ШЕФ: Црногорско тужилаштво расветљава улоге наводних вођа "Кавчана"

Е. Х.

11. 08. 2022. у 09:52

ПРЕМА најновијим оперативним сазнањима црногорске полиције и тамошњег Специјалног државног тужилаштва, Слободан Кашћелан из Котора, за којег се доскора мислило да је вођа "кавачког клана", наводно је само високопозиционирани члан поменуте групе на чијем челу је у ствари - Радоје Звицер.

ЗВИЦЕР СВИМА ШЕФ: Црногорско тужилаштво расветљава улоге наводних вођа Кавчана

друштвене мреже

Он је, наводно, као и остали чланови групе, извршавао задатке које би му поверио Звицер, али само оне "специјалне". У списима против "кавчана", којима према писању подгоричких медија, али и тврдњама тужилаштва, припада и Петар Лазовић, службеник Агенције за националну безбедност, детаљно је описано ко је и какву улогу у групи имао.

Тако је Кашћелан, наводно, тврде црногорски медији, постао члан такозваног кавачког клана у другој половини 2020. године, када је ова група већ увелико "радила" с дрогом, али се и сумњичила за друга тешка кривична дела, како у Црној Гори, тако и у Европи, Јужној Америци, Африци, Азији и Аустралији.

- Кашћелан се сумњичи да је између друге половине фебруара и почетком марта 2021, преко телефона са заштићеном апликацијом "Скај" са шифре 1АНЕЛМ, разговарао са Звицером поступајући као део мреже препродаваца и посредника у продаји дроге коју је организовао овај други - пише наводно у списима Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, у које су подгорички медији имали увида.

Фото: Приватна архива

Тако се тврди и да је, током телефонског разговора, Кашћелан од Звицера наводно добио упутство да, за потребе организације, обавља купопродају, договара цену и место примопредаје кокаина, као и да су то дело чинили као саизвршиоци.

Црногорски истражни органи све чине да на основу комуникације коју су припадници тог клана имали путем криптоване телефонске апликације у потпуности расветле и систем њиховог деловања. Од колега из Европске уније добили су више од милион порука, које су они размењивали путем "Скаја". Међу њима било је, наводно, и полицајаца, чак и високо рангираних у служби. Шифрована комуникациона мрежа, коју је користило скоро 170.000 телефона, отривена је, а потом врло брзо и угашена почетком 2021. године, за шта је најзаслужнија белгијска полиција која је током двогодишње истраге пресрела милијарду њихових порука.

Полиција претреса Звицерову кућу у насељу Кавач у Котору, Фото архива Новости

ХАПШЕЊЕ

ПО налогу СДТ, средином јула, ухапшен је службеник АНБ Петар Лазовић, који се сумњичи да је починио кривично дело стварање криминалне организације. Истовремено је издат налог за хапшење Љуба Миловића, службеника Управе полиције, који се терети за исто дело као и Лазовић.

Европол је Лазовића и Миловића означио као чланове "кавачког клана", а портал "Либертас прес" објавио је недавно транскрипте који доказују да су њих двојица умешана у шверц великих количина кокаина из Јужне Америке у Европску унију и Аустралију, као и шверц оружја и цигарета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)