НЕПРОПИСНО УПИСИВАЛИ ХРВАТСКЕ ДРЖАВЉАНЕ НА СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ: Ухапшена два бивша одговорна лица са Универзитета у Крагујевцу

Novosti online

10. 08. 2022. у 16:50

ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, у сарадњи са Министарством просвете, ухапсили су Н. А. (1958), бивше одговорно лице Универзитета у Крагујевцу због постојања основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем, као и П. Ч. (1959), бивше одговорно лице Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу који се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

НЕПРОПИСНО УПИСИВАЛИ ХРВАТСКЕ ДРЖАВЉАНЕ НА СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ: Ухапшена два бивша одговорна лица са Универзитета у Крагујевцу

Фото: УП ЦГ

Како се сумња, Н. А. је противзаконито посредовао да П. Ч. и наставници које је ангажовао на реализацији наставе и лица која су одговорна за стручне и административно-техничке послове на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, противно прописима за упис страних држављана на студијске програме изврше упис 45 кандидата, држављана Републике Хрватске, на трећу годину студијског програма Струковна медицинска сестра/техничар у школској 2013/2014 години, одрже наставу и издају дипломе за 44 предметна студента.

П. Ч. је, како се сумња, противно прописима извршио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара које су прве две године студија завршиле на факултету у Зеници, дислоцираног са наставом у Пули, која се води под ознаком Европски центар за мир и развој, при чему су студенткиње уговоре потписале са Европским центром за мир и развоја. Такође, он им је, како се сумња, омогућио издавање 44 дипломе о стеченом стручном називу Струковна медицинска сестра/техничар, а да нису ни измириле своје финансијске обавезе на које су као страни студенти биле у обавези.

На тај начин, они су, како се сумња, оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара на име непокретања поступка признавања стране високошколске исправе и вредновања студијског програма за укупно 45 кандидата, буџет Србије на име неуплаћених такси по поднетом захтеву за признавање стране високошколске исправе у износу од 314.100 динара, као и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју су као страни држављани били у обавези у укупном износу од 5.692.250 динара.

Фото: М. Л.

Tekst potpisa

Такође, Н. А. се сумњичи и да је посредовао да П. Ч. противно прописима омогућио одбрану докторске дисертације једном хрватском држављанину и студенту Европског центра за мир и развој и омогући издавање дипломе о стеченом називу доктор наука, а да кандидат није ни био уписан као студент наведеног факултета у Крагујевцу, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

П. Ч. се терети и да му је омогућио одбрану докторске дисертације, иако је знао да кандидат није ни био уписан на докторске академске студије Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а када је Н. А. ступио на дужност одговорног лица Универзитета у Крагујевцу, с њим је, како се сумња, потписао и издао диплому о завршеним докторским студијама за наведеног кандидата, иако су знали да он није измирио своје финансијске обавезе према Факултету и Универзитету.

Омогућавајући одбрану докторске дисертације и издавање диплома хрватском држављанину, осумњичени су оштетили Универзитет у Крагујевцу у износу од минимум 80.000 динара, буџет Републике Србије на име неуплаћене административне таксе од 6.980 динара и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју је као страни држављани био у обавези да плати у укупном износу од 6.970 евра.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо