ДА НЕ БИ ОМЕТАЛИ ПОСТУПАК УТИЦАЊЕМ НА СВЕДОКЕ: Одређен притвор осумњиченим припадницима Војске Србије и Министарства одбране

Танјуг

27. 06. 2022. у 09:25

СУДИЈА за претходни поступак Вишег суда у Београду донео је решење којим је одредио притвор деветорици осумњичених за злоупотребе, од којих су неки високорангирани припадници Војске Србије, односно Министарства одбране.

ДА НЕ БИ ОМЕТАЛИ ПОСТУПАК УТИЦАЊЕМ НА СВЕДОКЕ: Одређен притвор осумњиченим припадницима Војске Србије и Министарства одбране

Фото: Танјуг

Судија је решењем од 26. јуна одредио притвор до 30 дана осумњиченима да не би ометали поступак утицањем на сведоке.

Против овог решења окривљени и њихови браиноци имају право жалбе већу Посебног одељења Вишег суда у року од три дана, наводи се у саопштењу тог суда.

Осумњичени су јуче саслушани у Тужилаштву за организовани криминал, након чега је тужилац донео наредбу о спровођењу истраге у односу на 10 осумњичених, потврђено је у Тужилаштву за организовани криминал.

Наредба је донета у односу на Александра Новковића, Слободана Старчевића, Ане Томић, Јасне Стојановић и Зденке Куркић, који су запослени у Министарству одбране, као и Жељка Радовановића, Саше Радовановића, Ненада Балетића и Марка Коцића, који су одговорна лица привредних друштава, док се за Д. Д. трага.

Осумњичени су ухапшени у суботу по налогу Тужилашта за организовани криминал након вишемесечног предистражног поступка, у сарадњи са ВБА, Војном полицијом, припадницима БИА и Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције - Службе за борбу против организованог криминала.

Они се терете да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Осумњичени су као припадници организоване криминалне групе, на чијем је челу организатор Новаковић, запослен у Министарству одбране, искоришћавањем својих службених положаја и овлашћења ради стицања имовинске користи за себе и друга лица, а на штету буџета Републике Србије, закључивали већи број уговора који су се односили на различита инвестициона улагања за потребе Министарства одбране, односно Војске Србије.

Припадници ове групе су и четири запослена у Министарству одбране, као и пет одговорних лица привредних друштава.

Осумњичени су ради прибављања противправне имовинске користи у вишемилионском износу, противно свим правилима процедуре Закона о јавним набавкама, у уговоре који се односе на инвестиционо одржавање и улагања у објекте за потребе команди, јединица и установа Министарства одбране уносили неистините податке, односно цене изведених радова које су биле знатно веће од стварних, тржишних.

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕСЕТОРО ПОВРЕЂЕНО, ПОГИНУЛА ЈЕДНА ОСОБА: Тешка саобраћајна несрећа на путу Алексинац - Сокобања

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему