ЏОНИЋЕВИ СИНОВИ НЕ ИДУ У ЗАТВОР АКО СУ ПОМАГАЛИ ОЦУ? Истрага о убиству Ђокића у завршној фази

Новости онлајн

29. 11. 2021. у 09:06

СИНОВИ Горана Џонића, који је осумњичен за убиство трочлане породице Ђокић из Алексинца, неће бити кривично гоњени ако се током истраге испостави да су помагали оцу да сакрије трагове након језивог злочина.

ЏОНИЋЕВИ СИНОВИ НЕ ИДУ У ЗАТВОР АКО СУ ПОМАГАЛИ ОЦУ? Истрага о убиству Ђокића у завршној фази

Фото: Ј. Ћосин/Фејсбук/Goran Dzonic/Stefan Dzonic/Milan Dzonic

Молекуларни биолог Душан Кецкаревић и стручњак из Центра за безбедност Ратомир Антоновић нагласили су да тужилаштво у случају убијене породице Ђокић жели да прикупи све могуће доказе како би схватили ко је помогао осумњиченом Горану Џонићу да почини злочин.

- ДНК анализе показују асоцијацију људи са одређеним догађајима путем биолошког садржаја. Сви трагови се комбинују пре него што се донесе пресуда. На одећи се посебно траже трагови крви. Ово на случај Марјановић подсећа само због толико велике присутности у медијима, а то је недопустиво. Овде говоримо о присуству далеко више доказаних трагова него у случају Марјановић - рекао је молекуларни биолог Душан Кецкаревић у јутарњем програму Курир телевизије.

Ратомир Антоновић нема сумње да је починилац целокупног злочина Горан Џонић, али се поставља питање да ли су његови синови учествовали као помагачи.

- Засада се зна ко је извршилац. Што се мене тиче, Горан Џонић је извршио дело, а питање је само чији су све трагови још нађени. Имамо Лидијине трагове и поставља се питање одакле њени трагови. То показује да је пружала неки отпор и вероватно је у моменту, кад је уперио пиштољ ка њој, покушала да га спречи. Ми имамо довољно елемената да се покрене кривични поступак против Џонића - каже Антоновић.

Једино питање, према његовим речима, јесте ко је Џонићу помагао у убиству рођака.

- Синови Горана Џонића, Стефан и Милан, имају алиби за вече кад је извршено убиство, али немају алиби за то што је нешто закопано у дворишту. Мора се видети да ли су учествовали у припреми и прикривању трагова - каже Антоновић.

Кад су у питању браћа Јојке, Костадин и Александар Милошевић, Антоновић наводи да су толико дуго у притвору јер се очекује расветљење њихове улоге у целокупном злочину.

- Очекује се да ће се њихова улога тек открити. Џонић сигурно није могао сам то да уради. Само је питање ко је њему помагао. Технички сам није могао да уради - наводи стручњак из Центра за безбедност.

Кецкаревић наглашава да је центар у Нишу и те како компетентан да изврши сва испитивања, али да је Београд укључен само због неких специфичности кад је испитивање биолошких трагова у питању.

Додао је и да присуство биолошких трагова не мора да значи и учествовање у злочину:

- Тужилац мора да се уклопи са неким причама и у оптужници све сублимира на неки начин. Присуство биолошких трагова не значи да је особа укључена у злочин и кривицу. Потенцијална сумња да је учествовао у кривичном делу мора бити доказана без сваке сумње. Ту постоји неких шест месеци рока за дизање оптужнице и мислим да тужилаштво жели да скупи што више података које ће изнети пред судско веће и дати одговоре које сви тражимо - ко је, на који начин и како извршио ово дело.

Антоновић је истакао да у овом случају извесно да Горан Џонић буде окривљен.

- Мислим да ће Џонић бити једини одговорни, а ако су синови и помагали у прикривању трагова неће се теретити. Синови спадају у онај круг заштићених које законодавац аболира од одговорности јер су помагали свом оцу. Ако су директно учествовали у злочину, ако су саизвршиоци, онда ће бити кривично одговорни. Али овде се говори о двојици младих људи који су на дан извршења злочина били на својим радним местима. То је и доказано - навео је Антоновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)