ГЛЕДАЛИ БЛУД НАД ДЕЦОМ: Ухапшеним педофилима прети затвор од три године

С. Ј. М.

05. 11. 2021. у 14:10

ОД 18 ухапшених у полицијској акцији "Армагедон", њих осморо је саслушано пред Тужилаштвом за високотехнолошки криминал и свима је виши суд одредио притвор, док је јуче саслушано осталих десеторо.

ГЛЕДАЛИ БЛУД НАД ДЕЦОМ: Ухапшеним педофилима прети затвор од три године

Фото МУП

Ухапшени су из десет градова Србије и њихова кривична дела нису повезана.

Они се сумњиче да су прибављали, поседовали и показивали порнографски материјал, искоришћавали малолетнике за порнографију, а неки и за полно узнемиравање. Они су, према полицијским подацима, преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце. Преко друштвених мрежа су врбовали малолетнике, а затим делили фотографије и видео-записе порнографске садржине настале њиховом експлоатацијом. Неки су уговарали и састанке са малолетним особама ради сексуалног односа.

У њиховим рачунарима пронађено је више терабајта материјала на којем су садржаји сексуалне експлоатације беба и деце од три до седам година, затим фотографије и снимци инцестног типа, али и они на којима су експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе.

Адвокат Владан Јевтић нам каже да постоји систем са центром у Америци, који електронски прати сва таква дешавања у свету и он дојављује кад неко приступа тим сајтовима и скида порнографски материјал.

- По ИП адресама рачунара тачно се зна ко скида и колико бајта - каже нам Јевтић.

- Зависно од тога шта им се све ставља на терет, да ли поседовање, емитовање, размена, недозвољена трговина, код нас су казне од шест месеци до три године затвора. Санкције и нису толико строге у односу на друштвену опасност самог кривичног дела у којем су мета деца или малолетници. Ипак, казнена политика пооштрена је "Маријиним законом" из 2012, којим је предвиђено низ додатних мера које судови могу да изрекну оптуженима. По њему, та кривична дела не застаревају. Осуђени могу бити под сталним надзором полиције, да се јављају редовно и ако желе да путују негде морају за то да добију одобрење. Може им бити забрањено да прилазе школама и вртићима, не могу да обављају јавну функцију и уводе се у регистар починилаца тих дела.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво