ИМАМ ДОКАЗ ДА САМ НАСЛЕДИО СЛИКУ: Слободан Гајин, осумњичен да је умешан у покушај продаје слике "Благовештенски сабор"

Н. БИЈЕЛИЋ

29. 10. 2021. у 10:00

ЧИТАВОГ живота се бавим уметнинама. Признати сам и цењен колекционар. Никада нисам одговарао пред законом ни због једног кривичног дела. Хапшењем и покретањем поступка против мене укаљали су ми име и углед и овде у Србији и у Европи. Ко ме познаје, зна да никада нисам имао посла са делима сумњивог порекла.

ИМАМ ДОКАЗ ДА САМ НАСЛЕДИО СЛИКУ: Слободан Гајин, осумњичен да је умешан у покушај продаје слике Благовештенски сабор

Слободан Гајин и Горан Дошен / Фото Ж. Кнежевић

Овако, за "Новости", говори Слободан Гајин (76), против кога се пред надлежним швајцарским органима води истрага због сумње да је умешан у покушај продаје слике "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861. године" Влаха Буковца. За ово дело се тврди да је украдено 1993. из дворца у Челареву, који припада Музеју Војводине у Новом Саду. Паралелно са поступком у Цириху, пред Тужилаштвом за организовани криминал у Београду води се истрага против Дејана Милошевића (59), Небојше Драгићевића (70) и његовог сина Ратка (44). Свима се на терет стављају удруживање ради вршења кривичних дела и прикривање.

- Ухапсили су ме 11. августа - наводи Гајин. - Више од 15 полицајаца у цивилу, упало је у мој стан у Цириху. Направили су ми дармар. Без мог присуства, присуства мог адвоката и сведока урадили су попис слика које поседујем, а слику "Благовештенски сабор", која је била на зиду, запленили су. Одбио сам да потпишем записник. Целог дана су ме држали са лисицама на рукама, а ја сам инвалид. У исто време кад су ми упали у стан, полиција је ушла и у галерију моје супруге у Цириху и привела и њу. Ту су исто нешто тражили, али шта, не знам. У притвору сам провео 28 дана.

Гајин објашњава да је спорну слику, која, како наводе из Тужилаштва, представља дело од изузетног значаја за Србију, наследио од свог великог пријатеља, доктора Звонимира Старчевића, који је живео и радио у Швајцарској. Поред ње, како каже, наследио је још неколико уметнина. "Сабор" је претходно купљен од аукцијске куће Ван Хам у Келну 1996. године:

- Реч је о озбиљној аукцијској кући, која не узима украдене ствари. Утврђена је аутентичност слике, и имам потврду за то. Имам доказ и да сам је наследио, а тај документ датира од 2014. године. Све је предато и тужилаштву у Цириху и у Београду, али они и даље тврде да сам ту документацију фалсификовао, како бих прикрио да је слика украдена. А врло је лако проверити њихову аутентичност. Димензије моје слике су 122 пута 190 центиметара, а према документацији Музеја, из 1953, када су је купили, слика која је наводно нестала је димензија 122 пута 153. То указује да је било више слика, уколико су све оригинали. Када се дошло до сазнања о разлици у димензијама, оне се мењају и у наредби о спровођењу истраге стоји да је из Челарева украдена слика димензија као што је и моја.

Гајин надаље објашњава да је од 2014. почео да нуди слику на продају, и да о томе постоје подаци који се могу пронаћи на интернету. Да је имао било какву сумњу да је украдена, како каже, не би је нудио, између осталих, и Музеју Војводине. На основу неких ранијих њихових куповина, тачније једне слике Саве Шумановића за пола милиона евра, формирао је цену од 600.000 евра за "Сабор", сматрајући да је ово дело вредније од Шумановићевог.

- Кад сам им понудио слику, ниједном нису напоменули да им је она украдена - каже Гајин.

Наш саговорник истиче да му није јасно како нико није био обавештен да је слика украдена и да ни Интерпол није трагао за њом. Напомиње и да му није јасно како је могуће да једно тако вредно дело буде у простору који није био добро обезбеђен. О њеном нестанку, како тврди, ништа није знао ни наш познати историчар уметности Никола Кусовац, кога су Гајин и његов адвокат Горан Дошен ангажовали као стручног саветника.

- Кусовац је велики познавалац рада Влаха Буковца и једини је који је уживо видео слику. Он је рекао да би морао да зна да је слика украдена, али са том чињеницом није био упознат - наводи адвокат Дошен. - Сведок које је предложило ТОК је приликом саслушања рекао да једини који се разуме кад је реч о "Сабору" Никола Кусовац.

Закључујући разговор, Гајин наводи да је реч о великој интернационалној афери и да неко хоће да му отме слику. Његов адвокат Горан Дошен наводи да је истрага коју ТОК води при крају и да од њеног исхода, тачније одлуке има ли основа да се подигне оптужница, зависи поступак у Швајцарској.

ВЕШТАЧЕЊЕ

АДВОКАТ Дошен истиче да су саслушани сведоци, да су поједини од њих саслушани путем видео-линка, пошто су у иностранству, као и да је урађено вештачење у чији квалитет сумњају. Он наводи да су наши стручњаци били у Цириху, али да су вештачење слике, коју никада нису уживо видели, обавили на основу неке црно-беле фотографије.

ЗАПЛЕЊЕНА 264 УМЕТНИЧКА ДЕЛА

ПРИЛИКОМ полицијске акције у којој је учествовао већи број припадника МУП, из стана у Македонској улици у Београду, који је у власништву Гајина, изнете су, према његовим тврдњама 264 слике. Оне, како каже, су део његове колекције, а наводно су узете како би се утврдила њихова аутентичност.

- Једном недељно се распитујемо код надлежних кад ће их вратити, али никакав конкретан одговор не добијамо. Страхујемо да су неке од њих приликом заплене оштећене - каже Дошен.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Крили од деце да им је отац убио мајку - син је ипак знао и ћутао! Како рећи да је тата пуцао мами у главу?