ЗАПЛЕНА НА ГРАНИЦИ: Пртљажници пуни непријављених девиза и лаптопова

Танјуг

28. 09. 2021. у 17:22

ЦАРИНИЦИ су током викенда на граничним прелазима Хоргош и Келебија, открили и спречили покушаје преноса непријављеног новца и лаптоп рачунара, саопштила је Управа царине.

ЗАПЛЕНА НА ГРАНИЦИ: Пртљажници пуни непријављених девиза и лаптопова

Фото Архива

Оба случаја су откривена готово истовремено, један на улазу, а други на излазу из земље.

Тако су на улазној страни граничног прелаза Келебија приликом контоле аутомобила "BMW X5" немачких регистарских ознака, којим је управљао 32-годишњи словеначки држављанин, цариници у гепеку пронашли торбу пуну нових лаптоп рачунара.

У торби је било чак шест нових непријављених лаптопова марке “Apple MacBook PRO”, чија је укупна вредност процењена на више од 18.000 евра.

Након питања зашто роба није пријављена, путник је одговорио да је у транзиту и да није знао да и у том случају роба мора да се пријави, због чега из Управе царина подсећају да и путници који су у транзиту морају да пријаве робу коју носе са собом.

Готово у исто време, на излазу прелаза Хоргош, код 33-годишњег немачког држављанина српске националности цариници су пронашли непријављених 50.000 евра.

Путник је новац ставио у кесу коју је умотао у фармерке и тако их спаковао у кофер, а свој поступак је правдао речима да новац није његов, већ му га је дао пријатељ како би му купио аутомобил.

Међутим, како сваки износ изнад 10.000 евра при преласку границе мора бити пријављен, путнику је враћена дозвољена сума новца од 10.000 евра, која не подлеже пријављивању, док је остатак од 40.675 евра привремено задржан до окончања прекршајног поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)