ДА ЛИ ЈЕ СЛИКА НАСЛЕЂЕНА ИЛИ УКРАДЕНА? Истрага о "Благовештенском сабору" Влаха Буковца

Н. Б.

30. 08. 2021. у 20:08

У НАСТАВКУ истраге против осумњичених за умешаност у покушај продаје слике "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861. године" Влаха Буковца, за коју се тврди да је украдена 1993. из дворца у Челареву који припада Музеју Војводине у Новом Саду, у понедељак су у Тужилаштву за организовани криминал саслушана четири сведока.

ДА ЛИ ЈЕ СЛИКА НАСЛЕЂЕНА ИЛИ УКРАДЕНА? Истрага о Благовештенском сабору Влаха Буковца

Архива

У Београду се води поступак против Дејана Милошевића (59), Небојше Драгићевића (70) и његовог сина Ратка (44), док се пред надлежним швајцарским органима спроводи истрага против колекционара Слободана Гајина (76), који је ухапшен у Цириху.

Како сазнајемо, сведоци су испитивани о околностима које су њима познате о томе како је Гајин дошао у посед дела, за које се верује да је украдено и које је од изузетног значаја за Србију. Они су, према незваничним информацијама, испричали да је он слику са још неколико уметнина наследио и да она купљена од аукцијске куће у Келну 2005. Те податке, како тврди наш извор има и ТОК. Поред тога, они мисле да је Буковац урадио две или можда и три исте слике.

Гајин, који је у притвору у Цириху, већ је раније дао исказ. Недавно је Горан Дошен, његов адвокат изјавио да је Гајин рекао да "није украо слику", да никада није имао посла са уметничким делима сумњивог порекла, нити је икада имао проблема са законом. Он је, према незваничним информацијама, наводно доставио надлежнима у Србији, доказ о власништву над сликом, тачније решење суда у Швајцарској о наследству од пре 15 година. Према том документу, Гајин је наследник вредне уметничке заоставштине, коју му је преписао један адвокат из Швајцарске, иначе српског порекла.

У понедељак је свој тројици осумњичених одлуком суда укинут притвор у којем су се налазили од хапшења 11. августа. Они ће се у даљем току поступка бранити са слободе. Према информацијама које смо добили, током ове недеље би требало да се донесе и одлука да ли ће и Гајин и даље бити у притвору у Швајцаркој или ће бити пуштен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИСЛИЛА САМ ДА ОВАКО НЕШТО НЕ ПОСТОЈИ: Јелена објавила слику из Црне Горе - остала у ШОКУ (ФОТО)