БИЋЕ ЈОШ СУРОВИХ ФОТОГРАФИЈА: Челници државе о нападима због приказивања зверстава за којa се сумњичи Беливукова екипа

З. У.

21. 07. 2021. у 21:32

ТРАЖИЋУ од министра Вулина да покаже још фотографија, шта су радили, уколико је то могуће, а да се ниједног секунда не угрози кривични поступак и да људи могу да виде с ким смо имали посла и шта се све дешавало.

БИЋЕ ЈОШ СУРОВИХ ФОТОГРАФИЈА: Челници државе о нападима због приказивања зверстава за којa се сумњичи Беливукова екипа

Марко Миљковић и Вељко Беливук

Све то се догађало у седам месеци, од маја 2020, када су неки помислили да су много јаки и да могу да раде шта хоће. Они кажу не смеш да покажеш фотографије како су унаказили тела убијених, а при томе ви блурујете и не покажете лица, не виде се лица, али се виде унакажена тела, тако да се види о каквим је монструмима реч.

Овим речима председник Србије Александар Вучић одговорио је на критике дела опозиције због приказивања зверстава криминалне банде Вељка Беливука и Марка Миљковића и назвао је таква реаговања лицемерним. Он је додао и да би поступио исто као министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Вучић је рекао да их данас критукују они у чије време су на свим телевизијама биле слике убијених вођа "Земунског клана" Милета Луковића и Душана Спасојевића, и да им тада такве фотографије нису сметале.

Он је подсетио да им није "сметало ни да објављују све кости из Батајнице, коску по коску из Батајнице" (тамо је пронађена масовна гробница Албанаца). Навео је и да су на РТС приказани снимци како се уживо убијају људи у Сребреници, стрељањем у потиљак. Тада су, истакао је председник Вучић, госпођа (из Фонда за хуманитарно право Наташа) Кандић, а и остали говорили да је "то богоугодно, јер Срби треба да доживе катарзу" и виде шта су урадили.

- А, сада, као Срби овде не треба да виде шта су ови из Беливукове и Миљковићеве криминалне групе радили. Тај клан сада неки подижу у небеса, јер знају да су им они били једина нада, јер знају да је требало да ме убију - поручио је Вучић. - Пошто им је та политичка опција пропала, сада је остало да их дижу у небеса.

Министар Александар Вулин је рекао да су фотографије са жртвама ове криминалне групе, раније приказане њиховим породицама, а да њихово објављивање у јавности смета Драгану Ђиласу и његовим медијима:

- То је лицемерно. Јер, одмах после 5. октобра 2000. године, прво што се приказивало на телевизији су крваве патике Ивана Стамболића, снимак његове главе са све метком и то се стало приказивало. То никоме није сметало. У акцији "Сабља" стално су приказивани крвави лешеви Шиптара и Кума. То никоме није представљало проблем. Ја сам, још те ноћи, када смо објавили те фотографије, рекао да сутра неће бити важно шта су радили Беливук и Миљковић, већ ко је објавио те фотографије. Није важно да ли је то тачно, да ли су се ова зверства десила, него ко је објавио фотографије. Да ли је важнија истина или ко је објавио истину?

Вулин је додао и да чланови криминалне банде Беливук-Миљковић никада неће изаћи из затвора, као и да је свако ко их је познавао, "могао да заврши у машини за млевење меса".

- Ми смо месецима, од дана разбијања клана Беливук-Миљковић, трпели нападе, да је то обрачун с навијачима Партизана - истакао је Вулин. - Ове убице, то су навијачи Партизана, као и већина жртава која је умрла у страшним мукама. Какве то везе има онда са навијачима? Убијају једни друге.

Вулин је поручио "душебрижницима" да је све урађено по закону:

- По закону, ми ништа нисмо смели да објавимо од овога или учинимо јавно, до момента када је то предочено окривљенима и оштећенима, односно породицама жртава. Када се то десило, ми смо били слободни пред законом да то и покажемо. То је прво постало доказ, па тек онда може да се користи и да се објављује, иначе не би било доказ. Ми смо поштовали закон и баш зато смо трпели најстрашније нападе свих ових месеци.

После признања да су криминалци Веље Невоље, због хапшења свог вође, скандирали на стадиону, Ђиласов портал отворено стаје на њихову страну. Вулин каже да му је веома тешко то да разуме:

- То су убице, зликовци. Певате: "Вратиће се Невоља". Добар део тих људи који су на трибини, а познавали су Беливука и Миљковића, могао је да буде у машини за млевење меса. Они су убијали своје другове, кумове, људе који су им крстили децу... Србија је безбеднија, деца су безбеднија и сигурнија, јер нема тих убица на улицама.

МАЈА ПОПОВИЋ: БОРБА ДО КРАЈА

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић поручила је да ће надлежни органи наставити борбу против мафије и да ће се, како је рекла, ићи до задњег члана организоване криминалне групе.

- Надлежни органи државе Србије ће наставити борбу против мафије, неће нас зауставити одређени независни медији који се тренутно баве глорификацијом кланова против којих се боре безбедносне службе, тужилаштво и судови ове земље - рекла је Поповићeва током расправе у Скупштини Србије.

Она је додала да јој је невероватно да је у последњих неколико дана нападнут министар полиције Александар Вулин, јер је показивао фотографије и износио неке детаље из истраге, наводећи да је суштина да се покаже бруталност тих кланова:

- Хоћемо тиме да освестимо наше грађане да они схвате са каквом групом се заједничким снагама боре и безбедносне службе и МУП и Тужилаштво за организовани криминал. Хоћемо да покажемо колика је та хоботница била. Медији морају да нам пруже подршку, а не да нам одмажу.

ВУЧИНИЋ СЕ БРАНИ СА СЛОБОДЕ

ВУК Вучинић, који је ухапшен под сумњом да је припадник групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, пуштен је из притвора и он ће се у даљем току поступка бранити са слободе.

Он се теретио да је довезао Горана Величковића Гоксија у кућу у Ритопеку, где је овај навијач Партизана мучен, а потом и убијен.

Вучинићев адвокат Владимир Гајић изјавио је медијима да очекује да против његовог клијента истрага буде обустављена:

- Треба имати у виду да је ово веома тежак предмет и да је Вучинић под истрагом због оперативних сазнања полиције, која су била таква да се може рећи да притвор није био одређен без икаквих сумњи. Међутим, истрага је напредовала и његова одбрана се испоставила истинитом. Морам рећи да је поступајући тужилац Младен Иванић поступио веома професионално, јер је и иначе дужност тужиоца да води рачуна о правима окривљеног, што је сада био случај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)