ЗАВЕРА ЋУТАЊА ШТИТИЛА МАНИПУЛАТОРА: Није било реакције ни у Петници, ни у радњи која је израђивала фотографије нагих ученица

Б. П. - М. М.

29. 06. 2021. у 21:59

Полиција је наставила претрес стана у Ваљеву који користи Бранислав Савић (65), који је осумњичен за сексуално узнемиравање девојака у истраживачкој станици Петница. Нађен је велики број фотографија нагих ученица.

ЗАВЕРА ЋУТАЊА ШТИТИЛА МАНИПУЛАТОРА: Није било реакције ни у Петници, ни у радњи која је израђивала фотографије нагих ученица

Истраживачка станица Петница крај Ваљева / Фото Д. Миловановић

- Полицијски инспектори су ислеђивали многе случајеве, али овај је нарочито тежак, јер се све дешавало младим полазницама семинара, од којих су многе биле малолетне, у еминентној установи која ужива велики углед - каже извор "Новости". - Још теже је што је поверење тих младих људи један од запослених у Петници искоришћавао зарад својих најнижих порива, а уз то руководство установе, које је за то у међувремену сазнало, није реаговало како треба. Чуди и зашто у фотографској радњи у којој су израдили слике са експлицитним садржајем нису реаговали и све пријавили полицији.

Заплењен је и приватни компјутер који је Савић користио у истраживачкој станици, све до 2017. године, када је с њим раскинут уговор о раду, да би се утврдило има ли на хард-диску још фотографија и материјала значајних за даљу истрагу, односно формирање кривичног предмета. Савић је у овој установи радио од оснивања, прво као водитељ програма астрономије, а потом је уређивао "Петничке свеске".

- Управо уредничку функцију користио је, по свему судећи, као средство да младе полазнице семинара наговори да пристану да их фотографише голе, многе и у експлицитним позама, често их претходно и опијајући вином и жестоким пићима - каже наш извор. - Оне које би се томе опирале, уценио је да им радови неће бити објављени у "Петничким свескама", периодичном часопису установе. Умео је вешто да манипулише својим положајем, о чему се дуго, док многе његове жртве најзад нису проговориле јавно, углавном шушкало у петничким кулоарима. У неколико случајева, сазнајемо, девојке је на фотографисање без одеће приморао чак и физички.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)