ПЕТНИЦА БЕЗ ЂАЧКИХ СЕМИНАРА: Управни одбор научноистраживачке станице у уторак расправља о немилом догађају

Милена МАРКОВИЋ - Бранко ПУЗОВИЋ

27. 06. 2021. у 21:15

ДА није било афере која је погодила Истраживачку станицу код Ваљева, њени капацитети би, ових дана, били попуњени седмацима из готово свих основних школа у Србији, децом одабраном по наклоности и таленту за најспецифичније области науке.

ПЕТНИЦА БЕЗ ЂАЧКИХ СЕМИНАРА: Управни одбор научноистраживачке станице у уторак расправља о немилом догађају

Деца чекају расплет / Фото Д. Миловановић

Њих су за ову престижну установу предложили предметни наставници, а то су овериле матичне школе.

Више од две стотине ове деце би, током седмодневног семинара, по моделу који је заживео на плодном тлу расадника младих талената пре готово четири деценије, надограђивала своја интересовања о примени науке у разним областима. Роботика, данас. Чудесни светови науке и примена у пракси.

Да ли је, једна од понуђених тема полазницима првог летњег семинара била, као судбоносни наговештај афере која је зауставила, овај, али и друге ђачке семинаре. Програмски креатори насловили су је: "Проблем који нико није видео, осим мене". Да ли су овакве теме биле понуђене и претходним полазницима? Да јесу, да ли би се ико, од њих, усудио да у есеју, обавезној форми, изнесе сведочења која су обелодањена у медијима, ових дана, о могућем сексуалном злостављању у Петници. Јесу ли одговори, уколико се ико усудио да их изнесе, могли да предупреде да се ужасна прича која је пољуљала сасвим недужну Петницу, реши тако да се не нанесе штета овој научној установи? Она се, са афером сударила. Од ње се, засад, онесвестила, понајвише заслугом њених најодговорнијих људи који су, не трепнувши, признали: о томе смо знали.

А, зашто су ћутали?

Они ћуте и даље. Са узнемиреном јавношћу комуницирају саопштењем у четири реда, на белини папира формата А4. Поручује Никола Божић, директор: пустимо жртве да говоре... То је његов званичан став, а изговор му је да је 1. јуна примио дужност првог човека Петнице када му је "уваљен врућ кромпир" оптужби за вишегодишње, наводно, сексуално злостављање у овој установи. Колико правдање у синтагми "врућ кромпир" пије воду, најречитији је одговор у чињеници - док је његов претходник Вигор Мајић био директор Истраживачке станице, Божић је дуги низ година био програмски директор Петнице која се, могуће је, и његовим ћутањем о злостављању нашла у неславној жижи јавности.

И Мајић и Божић, против којих је устало деветоро руководилаца семинара, тражећи њихове смене, признали су да су знали за злостављање и знали ко је злостављач.

О томе ће Божић положити рачуне на седници Управног одбора који је заказан за уторак. Он је, у сусрет овој седници, још у недељу заказао састанак са руководиоцима семинара (њих деветоро) који траже да се одговорни за прикривану аферу повуку, да свако преузме сопствену одговорност "због тога што је Петница данас на стубу срама". Божић је желео да се усагласи наступ Управе и побуњених пред заседање Управног одбора у уторак. У међувремену је, мејлом, отказао овај састанак. У садржај мејла, "Новости" нису имале увид.

- Петница је врх врхова, зашто је сада некоме потребно да то и не буде, не знам - бележимо речи једног од запослених у овој елитној установи науке. - Нашој кући, која баштини традицију и недри будуће стручњаке, најхитније је потребан домаћин, уместо ових што читав живот шићаре, па и сад шићаре кријући се иза тужне судбине човека чији су генијални ум користили.

За, још непотврђено, сексуално злостављање у Петници, проказан је Бранислав Савић, дугогодишњи радник ове установе, редактор и уредник "Петничких свезака". О његовом недоличном односу према полазницама семинара, "сексуалном злостављању", сведочило је више неименованих жена, чије су се трауме из времена, од пре неколико година проведених у Петници, отвориле пре неколико дана, у исповестима медијима.

Како ће се према свему овоме одредити Управни одбор ове угледне научне институције? Да ли ће сагледати сопствену одговорност, осим одговорности двојице директора? Како год, Петница је изнад и изван свих њих.

ЧЕМУ ТИШИНА, КАД СВЕ ЗВОНИ?!

НЕВЕРОВАТНО је колико је у овој причи која звони на сва звона, толико тишине. Репортери "Новости" одавно се нису суочили са чињеницом да је мало ко, посебно најодговорнији, заливен као олово. Само је надлежно тужилаштво у Ваљеву, на наше изненађење, потпуно отворено:

- Истераћемо све ово начистац.

У медијима се, додуше, огласио и један члан Управног одбора који је признао: "За злостављање сам сазнао пре месец дана." Логично је питање - да се огласио тада, када је сазнао, можда би предупредио аферу која се уклапа у свеопшту поплаву оптужби о сексуалном злостављању у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)