ТЕНДЕРОМ НАПУНИЛИ ЏЕПОВЕ! Истрага против осумњичених за наводне малверзације у ЈП "Ресавица"

Е. Х.

17. 06. 2021. у 21:06

ПРЕД Тужилаштвом за организовани криминал у четвртак су, након доношења наредбе о спровођењу истраге, саслушани Марко Вуковић, одговорно лице Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица", Владимир Перовић, одговорно лице предузећа "Рембас транс" ДОО "Ресавица" и Зоран Вучковић, одговорно лице "Империјал компани А3 плус" ДОО из Београда, осумњичени да су малверзацијама у вези са уговарањем куповине возила и радних машина, оштетили "Ресавицу" за око 40 милиона динара.

ТЕНДЕРОМ НАПУНИЛИ ЏЕПОВЕ! Истрага против осумњичених за наводне малверзације у ЈП Ресавица

Управна зграда “Ресавице” / Фото З. Глигоријевић

Након саслушања, заменик тужиоца је предложио суду да им се одреди притвор до 30 дана.

Вуковићу и Перовићу се, како је у четвртак саопштено, на терет ставља злоупотреба службеног положаја. Истрага против Вучковића, који је, иначе, члан Народне странке Вука Јеремића и био је финансијер странке на последњим изборима, води се због сумње да је злоупотребио положај одговорног лица.

Према пријави, сумња се да су од маја 2018. до новембра 2020. године, организовали наводну набавку већег броја аутобуса и радних машина за потребе предузећа "Рембас транс" од предузећа "Империја компани А3 плус". "Ресавица" је предузећу "Империја компани", како се сумња, на име депозита, као гаранције за реализацију наведеног посла, испоручила угаљ из свог производног асортимана, уплатила новац и уступила потраживање од 47.591.172 динара. Предузеће "Империја компани А3 плус", наводно, није извршило уговорену испоруку возила и радних машина, већ је испоручило само један аутобус.

На овај начин, како се сумња, оштетили су "Ресавицу" за 39.519.699 динара и омогућили стицање противправне имовинске користи предузећу "Империја компани А3 плус" у износу од 24.519.699, као и стицање противправне имовинске користи одговорном лицу ове фирме.

Према незваничним подацима, модалитет додељивања послова Вучковићу подразумевао је расписивање тендера од стране "Ресавице" и њених ћерки фирми "Рембас транс" и "Ђула"

д.о.о, ради набавке основних средстава за рад и пружање услуга, за шта су фирме Зорана Вучковића, као компензацију преузимале угаљ. Наводно је све то рађено уз прецењивање вредности услуга и цене средстава и уз приоритетно преузимање већих количина угља по повлашћеним ценама.

САСЛУШАЊЕ СВЕДОКА И ВЕШТАЧЕЊА

У НАСТАВКУ истраге, у Тужилаштву ће бити саслушани сведоци. Поред тога, биће дат налог да се ураде сва неопходна финансијско-економска вештачења. По окончању свих потребних доказних радњи, Тужилаштво ће донети одлуку да ли има довољно елемената за евентуално подизање оптужнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)