КУПИ ДИПЛОМУ И НЕ ИЗДАЈ РАЧУН: Све је снимљено - Овако је Олгица Маркановић "обучавала" своје клијенте

Новости онлине

14. 06. 2021. у 09:40

ОЛГИЦА Маркановић (31), која је ухапшена због сумње да је у својим салонима у Београду и Бањалуци унаказила 11 особа, за неколико стотина евра обучавала је клијенте како да без дозвола раде исти посао. На обукама им је давала савете да не издају рачуне, купе дипломе медицинске школе, игле зову оловкама и слично!

КУПИ ДИПЛОМУ И НЕ ИЗДАЈ РАЧУН: Све је снимљено - Овако је Олгица Маркановић обучавала своје клијенте

Фото Инстаграм

Маркановићева, која поред тога што је изводила интервенције за које, како се сумња, није имала адекватно знање ни квалификације, држала је "едукације" клијентима на којима је од њих правила своје "колеге" - лажне естетске хирурге. За неколико стотина евра, колико су обуке код ње коштале, клијенте је учила како да раде, али и како да сакрију своју "малу тајну" да нису доктори - не издај рачун, не фотографиши се док радиш, вежбај на пилету, купи диплому, зови инструмент оловком, а не иглом и кад дођеш на суд моћи ћеш да се одбраниш.

Кратак курс "како постати лажни естетски хирург" забележила је телефоном једна од њених клијенткиња. На аудио-снимку, који траје 51 минут, може се чути како јој Олгица објашњава како треба да изведе захват увећања усана хијалуроном, али и шта све треба да ради како се не би открило да је преварант.

Олгица Маркановић / Фото Инстаграм

Клијенткињи је рекла да треба да се припреми на то да ће је сви нападати јер нема потребну стручну спрему и да зато треба да разради план деловања и "да се снађе".

- Драга, тебе ће сви они нападати, доктори, сви, ти ту мораш бити спремна. И пљуваће те и нападаће те што ти ниси струковно то што треба да будеш да би то аплицирала, користила иглу и остало - рекла је Маркановићева, чује се на снимку и објаснила јој да суштински за то и не треба школа, јер се приликом извођења интервенција "не залази дубоко".

- Ти њима не можеш нашкодити, ја то не бих дозволила, да ја будем сејач тих људи, али због себе мораш да тражиш да ти потпишу да дају сагласност да ти то радиш - рекла је.

Као важну ставку, очигледно детаљно разрађене матрице преваре, навела је обавезно потписивање сагласности клијента да се захват изведе, којим се она ограђује од одговорности, а које ће јој бити нарочито важно "сутра када дође на суд". Додала је, уз то, да тада клијента може представити као своју другарицу, која се сада жали на њен рад јер су се посвађале.

- Ти се мораш оградити од људи. Где ће он теби потписати да ти је дао дозволу да ти то радиш, значи под сопственом одговорношћу. Па сутра идеш на суд кажеш ово је била моја другарица, па смо се посвађале, па сад она више неће и не знам ни ја шта, она је мени дала дозволу, а ја сам њу баш због тога питала, потписала ми је, дала ми је дозволу да то радим и ту је крај, ту те сваки адвокат може одбранити, овако те не може нико одбранити - саветовала је.

Уз то, додала је и да би требало да избегава да даје рачун, јер би са њим свако могао да оде у инспекцију и да је пријави. Зато, према њеним речима, посебно треба да води рачуна о томе како ће услугу назвати, термин убризгавања хијалурона рекла јој је да заборави и да уместо тога захват назива третманом.

- Ти у суштини, бар по мом, требала би избегавати ове картице давати и рачуне за то. Морала би избегавати да даш рачун да си ти то аплицирала, јер свако да оде у инспекцију може те пријавити. Или напишеш третман усана или тако нешто, ал не да напишеш убризгавање хијалурона. На пример можеш написати третман, у смислу... Видим ради једна моја полазница узме хијалурон, па стави на усне, па га као тако уноси, као свежину, па можеш рећи да си радила то, не мораш рећи да си хијалурон убризгавала - објаснила је полазници свог курса која је онда упитала да ли би било боље када би написала "хијалурон пен".

Фото: Инстаграм

- Да, напиши хијалурон пен, не хијалурон игла. То можеш, пен ти је буквално оловка и ти то можеш. Тако нешто, снађи се - прича Маркановићева.

Из личног искуства објаснила је да ће наилазити на "будале", људе који ће сумњати у оно што ради или који ће се њеном раду противити због нестручности.

- Биће, имаћеш будала, нећеш бити једина која ће заобић будале. Нису ни мене, неће ни тебе - тим речима јој је објаснила зашто је важно да следи све кораке које јој је рекла, како је "будале" не би довеле у проблем.

Да је и сама свесна да су њене "обуке" превара и да на њима "ствара" надрилекаре, јасно је јер у једном тренутку каже да никако не сме забележити тренутак кад интервенцију изводи, јер је то "доказ да им је аплицирала".

- Немој се сликати с људима док радиш, то ти је исто доказ да си им аплицирала - рекла је.

Као последњу ставку, када види "да јој то супер иде", посаветовала је полазницу да купи диплому, уз објашњење да је образовање најмање битно, јер ни она на медицинском факултету који, како је рекла, завршава јер "то људима значи", ништа није научила.

- Ако видиш да ти то супер иде, упиши вишу медицинску, имаш приватну сад, а можеш и купити. Не можеш прави медицински факултет, али вишу медицинску бар свуда можеш - посаветовала је "докторка".

То су били теоријски савети, што се тиче практичних, које је "ученици" дала када јој се пожалила да је несигурна, издвојила је вежбање на пилету након ког ће "једва чекати усне неке".

- Један, два убода, то ти пуно значи, а сад ћеш кући па узми пиле и боди колико хоћеш и онда ћеш једва чекати усне неке - рекла је.

Када је дошла "муштерија" на којој је њена "ученица" вежбала уз њену помоћ, поступно јој је објашњавала како треба да ради, а онда је закључила:

- Узећеш иглу кући и стварати осећај, а онда кад створиш осећај опет ћемо наћи девојке.

Фото: Инстаграм

Подсетимо, Олгица Маркановић се терети да је у периоду од 1. априла прошле године до 15. јануара 2021. године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду у улици Дриничка бр. 8, за новчану накнаду, бавила делатношћу без одговарајуће стручне спреме и без одобрења надлежног органа, где је пружала медицинске естетске услуге и изводила медицинске естетске захвате над пацијентима (спаљивање хрскавице носа, спаљивање младежа и ожиљака, спаљивање капака и сл.) и усменим путем пацијентима преписивала лекове, што је све за последицу имало тешко нарушавање здравља пацијената – оштећених.

Ухапшена је у мају када је покушала да пређе хрватско-српску границу.

На саслушању се бранила окривљујући унакажене пацинете да су сами криви за последице, јер су "проблеми могли настати услед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак (коришћењем соларијума или излагањем сунцу пре него што се кожа опоравила)".

Након тога, Тужилаштво је поднело Првом основном суду у Београду предлог за одређивање притвора окривљеној у трајању од 30 дана, због тога што Маркановићева нема пријављено пребивалиште на територији Републике Србије, затим због постојања особитих околности које указују да ће боравком на слободи ометати поступак утицањем на оштећене и сведоке, као и да, имајући у виду период извршења кривичног дела и број оштећених, постоје особите околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)