ПОЛИЦАЈАЦ ДОУШНИК ''КАВАЧКОГ КЛАНА''? У суботу у тужилаштву саслушање Божидара Столића, припадника СБПОК

Е. Х.

11. 06. 2021. у 22:00

Божидар Столић, припадник Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије и један од оперативаца који је 4. фебруара хапсио Марка Миљковића приведен је под сумњом да је "радио" за "кавачки клан".

ПОЛИЦАЈАЦ ДОУШНИК КАВАЧКОГ КЛАНА? У суботу у тужилаштву саслушање Божидара Столића, припадника СБПОК

Фото Д. Миловановић

Њему је на терет стављена злоупотреба службеног положаја и одавање информација из истраге, која се води против криминалне групе Вељка Беливука и Миљковића. Наводно, у неким сегментима он је покушавао и да саботира ову истрагу!

Према незваничним сазнањима, Столић је учествовао у многим радњама током расветљавања свих злочина Беливука, Миљковића и "кавачког клана". До њега су стизале бројне оперативне информације и сазнања.

- Столић је радио у Одсеку за општи и организовани криминал на расветљавању најтежих злочина - наводи саговорник "Новости" близак истрази. - Његов рођени брат ради у Безбедносно-информативној агенцији. Оперативна сазнања говоре да је Божидар Столић узимао новац, највероватније преко посредника, од самог Радоја Звицера, наводног вође "кавача", а да им је заузврат одавао службене тајне.

Са кривичном пријавом, у којој су наведене све ове сумње, Столић ће у суботу бити приведен у Више јавно тужилаштво у Београду. Њему је претходно одређено полицијско задржавање до 48 сати.

Иначе, у највећем делу, истрагу против Беливукове и Миљковићеве криминалне групе води управо СБПОК, по налозима Тужилаштва за организовани криминал (ТОК). У расветљавању отмица и злочина ове екипе, међутим, учествују и припадници београдске полиције, као и Безбедносно-информативне агенције.

Интересантно је да су до сада сви ухапшени полицајци, њих четворица, који су осумњичени да су помагали "кавчанима", Беливуку и Миљковићу, припадници СБПОК. Иза решетака се у једном тренутку нашао и један од највиших руководилаца ове службе Горан Папић, који је био заменик начелника СБПОК.

- Он је дао отказ неколико недеља пре него што су ухапшени Беливук и Миљковић - наводи наш саговорник. - То његове колеге није омело да и њему ставе лисице и то због сумње да је утицао на руководиоце београдске полиције да врате блиндирани аутомобил, који је једног тренутка био заплењен од Марка Миљковића. Возило је враћено без претреса, иако се сумњало да у њему има наркотика.

Папић је, у међувремену, изашао из притвора и брани се са слободе. Током изношења одбране у Вишем јавном тужилаштву у Београду, рекао је да је увек поступао по налозима надређених и тадашњег министра полиције Небојше Стефановића.

- Ова служба, од доласка Нинослава Цмолића као руководиоца, истовремено чисти своје редове, али и успешно спроводи истрагу против једне од најмонструознијих криминалних група - каже наш извор. - За сада се терете за три ликвидације, али их нова сазнања повезују са четрдесетак злочина почињених у нашој земљи, региону, али и Европи.

"ЗАЖМУРИЛИ" НА ПИШТОЉ

САМО неколико дана после хапшења организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, иза решетака су се нашла и двојица службеника СБПОК. У току је истрага против бившег начелника Одељања за сузбијање организованог кријумчарења опојних дрога Предрага Лајића и инспектора и в.д. шефа одсека за дроге Бојана Васиљевског. Лајић и Васиљевски се терете да су покушали да прикрију доказе током претреса просторија осумњичених вођа Беливука и Миљковића. Наводно, у Беливуковом стану затечен је пиштољ на који су они "зажмурили". Накнадним претресом полиција је, међутим, пронашла овај доказ. После извесног времена, притвор им је укинут и сада се бране са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)