КОКАИН У КОНТЕЈНЕРИМА СА БАНАНАМА: Наркотици "кавчана" заплењени на Малти, у Београду ухапшени чланови Декстерове групе

Е. Х.

09. 06. 2021. у 21:06

У АКЦИЈИ кодног имена "Муфлон" припадници Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије и београдске полиције, на територији Београда ухапсили су четворо припадника групе Дарија Ђорђевића (33), званог Декстер, коме су лисице стављене почетком недеље у Бечу. Ђорђевић је, према оперативним подацима, високопозиционирани члан "кавачког клана" и близак сарадник Вељка Беливука и Марка Миљковића.

КОКАИН У КОНТЕЈНЕРИМА СА БАНАНАМА: Наркотици кавчана заплењени на Малти, у Београду ухапшени чланови Декстерове групе

Фото: Царина Малта

Поред МУП Србије, у овој акцији учествовали су и припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА) и америчког ФБИ, а целом операцијом координисало је Тужилаштво за организовани криминал. Због постојања сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, полиција је ухапсила припаднике организоване криминалне групе: П. Н. (32), С. Р. (32), С. Ж. (25) и О. Т. (38), док се за две особе интензивно трага.

Готово истовремено у једној од лука на Малти ових дана заплењена је дрога вредна више од сто милиона евра, а оперативни подаци показују да је набавку и кријумчарење вредног товара финансирала управо ова мафијашка екипа из Котора.

- Сва ова дешавања и те како су уздрмала функционисање клана - наводи извор "Новости". - Само у Аустрији ухапшено је десет особа, предвођених Декстером, који је за њихов рачун растурао кокаин, хероин и екстази, али и трговао оружјем. И у акцији у Београду, која је наставак ове међународне сарадње, заплењене су дрога, новац и блиндирана возила. Дарио Ђорђевић, али и цела екипа "разбијени" су на основу оперативних информација које су наша полиција и БИА проследили Аустрији.

Прва хапшења уследила се првих дана маја на територији Беча, потом је двадесетак дана касније у Словенији "пао" огранак "кавчана" у овој земљи, а онда је задат и озбиљан ударац када се иза решетака нашао и сам Ђорђевић. На овај начин полиције региона "неутралисале" су "испоставе" Которана у Аустрији и Словенији и на тај начин "пресекле" снабдевање дрогом држава Западне Европе.

Дрога, коју су платили "кавчани" сада је заплењена на Малти у једном од прекоокеанских бродова, који се баве транспортом јужног воћа. Овај товар кокаина, чија се вредност процењује на више од 100 милиона евра, сакривен је био у расхладном контејнеру са бананама, дугом 40 метара. Крајња дестинација баснословног товара била је лука у Копру.

Ипак, захваљујући полицијским информацијама канал је пресечен одмах на Малти. Заплењено је, за ову земљу рекордних 740 килограма кокаина изузетно високе чистоће, а контејнер у којем је дрога нађена, путовао је од Еквадора ка Словенији. Дрогу је требао да преузме неко од припадника словеначког огранка "кавчана", али је њих 60 похапшено, од којих је шесторо у притвору, и налазе се под будним оком полиције ове земље.

- После словеначке, растурена је и нарко-ћелија "кавачког клана" у Аустрији - наводи наш саговорник. - Наша полиција, у сарадњи са америчким ФБИ, чији су службеници тренутно у Београду, увелико ради на хапшењу Радоја Звицера, који је према оперативним подацима вођа ове которске екипе.

ЛАЖИРАО НЕСТАНАК

ДАРИО Ђорђевић Декстер желећи да завара траг фингирао је нестанак и један близак члан његове породице пријавио је да га нема. То је, како се сумња, био његов трик, а за то време несметано се са фалсификованим документима, кретао од Европе до Јужне Америке и назад. Код припадника његове групе, која је растурала дрогу и на улицама Беча, пронађени су лажни пасоши Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске.

БЛИЗАК И СА ЋОПАВИМ

ПРЕМА сазнањима наших безбедносних служби, Дарио Ђорђевић звани Декстер и Ђокс, поред Вељка Беливука, близак је изузетно и са Николом Вушовићем, познатијим као Луди или Ћопави Џони са Врачара, за којим је српска полиција расписала потерницу. Вушовић је у бекству већ извесно време и сумња се да се крије на подручју Јужне Америке. Био је лоциран у Доминиканској Републици, у једном од емиграционих центара, али је успео да умакне. Вушовић и Ђорђевић, како се сумња, били су део истог ланца за кријумчарење наркотика за рачун "кавчана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)