ПРОДАВАЛИ ДИПЛОМЕ ЗА 5.000 ЕВРА: У Београду и Нишу ухапшене 34 особе због мелверзација у средњим школама

Е. Х.

02. 06. 2021. у 20:39

ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и Министарством просвете, идентификовали су и расветлили малверзације у области средњошколског образовања и ухапсили 34 особе, од којих је седам задржано до 48 часова, саопштио је МУП.

ПРОДАВАЛИ ДИПЛОМЕ ЗА 5.000 ЕВРА: У Београду и Нишу ухапшене 34 особе због мелверзација у средњим школама

Фото Школа "Доситеј"

Због сумње да су злоупотребили службени положај, ухапшени су: З. Ј. (58), одговорно лице Средње школе "Доситеј" и Средње техничке школе у Београду, О. З. (49) одговорно лице Средње школе "Доситеј", Ј. Б. (35) и Ј. М. (38), запослене у Средњој школи "Доситеј", као и Д. Ж. (36), бивше одговорно лице Средње техничке школе, М. Ц. (40), одговорно лице Средње техничке школе, као и запослене у тој школи Б. Ј. (42) и Д. Л. (42).

Такође, због сумње да су помагали у злоупотреби службеног положаја, ухапшени су посредници Н. С. (47), М. М. (56), Љ. И. (61), као и 23 кандидата ученика који се сумњиче да су давали новац за добијање диплома.

З. Ј. се сумњичи да је за унапред договорену новчану надокнаду омогућавао ученицима да без похађања наставе и присуства на испитима стекну дипломе о стеченом средњем образовању, преквалификацији или доквалификацији на смеровима који се налазе у оквиру средњих школа у којима је он одговорно лице.

Како се сумња, О. З., Ј. Б., Ј. М., Д. Ж., М. Ц., Б. Ј. и Д. Л. су, по налогу и инструкцијама З. Ј., антидатирали документацију о упису ученика, као и записнике о полагању испита, тако да се стекне привид да су ученици полагали испите пре више година и како би документација била у складу са законском дужином трајања школовања. Сумња се да су на овај начин стечене дипломе коришћене приликом запослења и остваривање радноправних привилегија у земљи и иностранству.

Како незванично сазнајемо, клупко је почело да се одмотава када је један од "матураната" конкурисао за посао, чија се диплома послодавцу учинила сумњивом. Провера је дотакла "врх леденог брега" и установљено је да су у пословним књигама лажирани подаци о полагању испита, али и да то није једини случај. Цена дипломе за средњу стручну спрему биле су од 3.000 до 5.000 евра.

Средња школа "Доситеј" налази се у Нушићевој улици у Београду, док је Средња техничка школа регистрована на истој адреси, као и Ортопедски завод "Рудо" на Сењаку. Сајт школе "Доситеј" у среду није био доступан. Поред опште гимназије, занимања за која су се ученици школовали су - економски техничар, правни техничар, туристички техничар, али и филолошки смер. Иако је упис у средњу школу крајем јуна и почетком јула, у ову школу кандидати су могли да се упишу током целе године.

Према незваничним информацијама, власник школе "Доситеј", З. Ј., радио је у државној средњој школи у Старом граду, предавао практичну наставу, а касније је у школи у Новом Београду, као предавач стручних предмета из машинства. У школи "Доситеј" у среду је било наставе јер су, по распореду часова, планирани часови у учионици.

САСЛУШАЊЕ

ОСУМЊИЧЕНИ Н. С., М. М. и Љ. И. се терете да су проналазили кандидате ученике и наплаћивали договорене услуге, а затим, како се сумња, новац предавали З. Ј. Осумњиченима З. Ј., О. З., Д. Ж., М. Ц., Н. С., М. М. и Љ. И. одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док ће остали осумњичени, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

ЗАПЛЕЊЕНИ РАЧУНАРИ И ТЕЛЕФОНИ

ПРЕМА нашим сазнањима, кандидати нису долазили у школу, нити су полагали испите. Професори су им уписивали оцене, иако ђака никад нису видели. Од цене испита, део је ишао наставнику испитивачу, обично од 300 до 500 динара по ученику. Како сазнајемо, сви рачунари у школи су "заплењени", као и мобилни телефони појединих професора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)