САНКЦИОНИСАНА ЗЛОУПОТРЕБА ПОЛОЖАЈА: Министарство унутрашњих послова ухапсило петорицу мушкараца, док се за две особе трага

Novosti online

28. 05. 2021. у 08:39

ПРИПАДНИЦИ Одељења за борбу против корупције Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду и Пореском полицијом Регионалног одељења у Новом Саду, ухапсили су групу људи због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

САНКЦИОНИСАНА ЗЛОУПОТРЕБА ПОЛОЖАЈА: Министарство унутрашњих послова ухапсило петорицу мушкараца, док се за две особе трага

Фото Depositphotos

Ухапшени су правник привредног друштва из Лознице Б.А. (1971) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја, шефа царинске испоставе С.П. (1968) и царинског службеника М.М. (1969) због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, као и одговорна лица једног привредног друштва из Београда Н.Д. (1976) и Д.Ђ. (1956) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја службеног лица, док се за две особе трага.

Осумњичени се терете да су, од децембра 2017. године до фебруара 2019. године, малверзацијама у царинском поступку оштетили буџет Републике Србије за износ од 130.396.311 динара.

Како се сумња, одговорна лица предузећа из Лознице су, у намери да у потпуности избегну плаћање пореза и увозних дажбина давали лажне чињенице о свом привредном друштву и о роби и тако су избегли обрачун и плаћање увозних дажбина за 79 увозних декларација, а царински службеници С.П. и М.М. су то омогућили, иако за то није било основа.

Такође, постоје основи сумње да су одговорна лица предузећа из Београда сачињавали фиктивну документацију која је прилагана уз царинске исправе приликом извоза робе и за те своје незаконите радње наплатили 2.125.024 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)