ВОЗИО ПИЈАН И БЕЗ ДОЗВОЛЕ, ПА УСМРТИО ДРУГА: Подигнута оптужница за несрећу на нишком булевару

Ј. Ћосин

25. 05. 2021. у 17:05

ВИШЕ јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужницу против Саше Б. (28) из због тешког дела против безбедности јавног саобраћаја јер је 1. новембра 2020. године на Булевару Никола Тесла, изазвао тешку саобраћајну несрећу у којој је погинуо његов друг Срба Живковић (20).

ВОЗИО ПИЈАН И БЕЗ ДОЗВОЛЕ, ПА УСМРТИО ДРУГА: Подигнута оптужница за несрећу на нишком булевару

Фото: Ј. Ћосин

Кобне ноћи Срба је сео на место сувозача у „БМW-у“ којим је управљао Саша како би одвезли кући другарице које су те вечери биле код њих. Око 3.30 услед пребрзе вожње и алкохола, ауто је слетео са коловоза и ударио у зграду „Нишаута“, а како је установљено, окривљени није поседовао ни возачку дозволу.

Како је навело тужилаштво, оптужени је непосредно после кружног тока којим је регулисана раскрсница улица Пантелејска и Александра Медведева, крећући се према центру града, кршећи саобраћајне прописе угрозио јавни саобраћај и довео у опасност живот оштећеног.

- Дело је извршио на тај начин што је пре стицања права на управљање моторним возилом и под дејством алкохола са концентрацијом од око 1.30 промила, што одговара стању акутне алкохолисаности степена припитости, неспособан за безбедно управљање моторним возилом, неприлагођеном брзином од око 108 км/х при наиласку на кружни ток изгубио контролу за воланом. Ово из разлога што није уважио особине и стање пута, те атмосферске прилике с обзиром на је коловоз био влажан и клизав, а кретао се знатно брже од брзине од 50 км/х, колико је дозвољено на тој деоници а у самом кружном току то ограничење износи само 30 км/х. Због тога се возило у самом кружном току занело десним бочним делом улево, променило правац кретања и слетело са коловоза те ударило предњим чеоним делом најпре у бетонску жардињеру на тротоару а потом у бетонски стуб зграде „Нишаута“  - стоји у оптужници. 

Фото: Ј. Ћосин

- Услед тога оштећени је – како даље пише- задобио тешке телесне повреде у виду повредног расцепа грудног дела аорте, нагњечење оба плућна крила, расцеп чауре јетре, прелом носне хрскавице, унутрашње искрварење у леву половину грудне дупље из повредног расцепа грудног дела аорте, те последични престанак дисања и срчаног рада и подлегао је на лицу места док је возач лакше повређен. Оптужени је био свестан да управљајући возилом пре стицања права, те да возећи неприлагођеном брзином и под дејством алкохола може угрозити безбедност јавног саобраћаја и довести у опасност живот и тело људи па је на такво угрожавање јавног сааобраћаја пристао, док је у односу на последицу у виду смрти покојног оштћеног, олако држао да до ње неће доћи или да ће моћи спречити њено наступање, чиме је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја – навело је тужилаштво.

Тужилаштво је затражило да се Саши изрекне казна затвора, али није прецизирано на који временски период, као и да му се изрекне мера обавезног лечења алкохоличара и одузме возило којим је управљао. 

Такође, јавна тужба је затражила да му се продужи притвор у којем се налази од хапшења 11. новембра 2020. године.

Отац страдалог младића Милош Живковић, рекао је тада новинарима да је Срба последњих годину дана често био у Сашином друштву. 

- Једва сам га очувао, од друге године сам му био и отац и мајка, јер сам се развео са супругом. Завршио је школу, почео је да ради са мном. Био ми је узданица, кћер ми живи у Шведској. Те ноћи отишао је на журку код комшије и више се није вратио – испричао је несрећни човек.

Суђење је заказано за 11. јун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)