ЗАБЛИСТАЋЕ ВУК ДО КРАЈА ГОДИНЕ: На истом месту где је обновљен "Победник", у току је рестаурација споменика српском реформатору (ФОТО)

Ј.Илић

30. 11. 2022. у 13:59

У АТЕЉЕУ Зорана Кузмановића у Смедереву у току је рестаурација споменика Вуку Стефановићу Караџићу који би, према очекивањима, требали да буду завршени до краја године.

ЗАБЛИСТАЋЕ ВУК ДО КРАЈА ГОДИНЕ: На истом месту где је обновљен Победник, у току је рестаурација споменика српском реформатору (ФОТО)

Фото: Н. Живановић

Како смо се уверили у атељеу, санација и обнова обележја Вуку Караџићу, која је почела на дан када је споменик свечано откривен пре 85 година, 7. новембра 1937. године, тече по плану.

Према речима Кузмановића, споменик је у значајно бољем стању него „Победник“,  који је такође рестауриран у његовом атељеу.

Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу урадио је Завод за заштиту споменика културе града Београда. Пре ове комплетне реконструкције, вршени су одређени конзерваторско-рестаураторски поступци у два наврата.

Први пут 1954. године, када су вршене поправке гранитних плоча на постаменту, као и четрдесет година након тога 1995. године, када је, између осталог, обновљено бетонско језгро постамента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ СВЕТОГ ПЕТРА: Шта данас никако не би требало да радите - народни обичаји и веровања