I ОНИ СУ ДЕО ВОЈСКЕ КОЈА НАС ЧУВА: Обука водича и паса за проналажење минско-експлозивних средстава

Novosti online

25. 01. 2022. у 23:53

У ЦЕНТРУ за обуку паса Војске Србије у Нишу у току је завршна фаза шестомесечног оспособљавања водича и дресуре службених паса за проналажење минско-експлозивних средстава.

I ОНИ СУ ДЕО ВОЈСКЕ КОЈА НАС ЧУВА: Обука водича и паса за проналажење минско-експлозивних средстава

Фото: Министарство одбране

На обуци у касарни „Књаз Михаило“ су подофицири који се оспособљавају за дужност водича службених паса у специјалним и јединицама војне полиције, који ће бити ангажовани на задацима противдиверзионе заштите, док дресуру пролазе одабрани пси трагачи узгојени у Центру специјално за ову намену.

Водичи са службеним псима увежбавају реализацију противдиверзионих прегледа и претрес објеката и покретних средстава, а тежиште је на изоштравању и усмеравању чула мириса службених паса ради ефикасне идентификације трагова и проналажења скривених или одбачених експлозивних средстава. Они су претходно прошли основну обуку како би се стекло међусобно поверење и омогућила потпуна контрола и ефикасно вођење пса од стране водича приликом реализације задатака.

Ово је један од најсложенијих и најзахтевнијих облика обуке који се реализује у Центру, а његовом успешном реализацијом, Војска Србије добија водиче и службене псе обучене за задатке противдиверзионе заштите штићених лица, објеката и покретних средстава, као и друге задатке у противтерористичким операцијама у којима се могу употребити дресирани пси трагачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума