ДАН КАДА ЈЕ СВЕТ ИЗГУБИО ГЕНИЈА: На Божић пре 79 година умро је Никола Тесла

Танјуг

07. 01. 2022. у 18:46

НА Божић пре 79 година умро је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка" чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку.

ДАН КАДА ЈЕ СВЕТ ИЗГУБИО ГЕНИЈА: На Божић пре 79 година умро је Никола Тесла

Фото: Приватна архива/Иван Кршев

Проналазач је јачине магнетног поља, трофазног система преноса електричне енергије, индукционог мотора, генератора и трансформатора, феномена електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, а без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије. Тесла је пионир радио-технике, бежичне телеграфије и радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на Нијагариним водопадима. Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичне струје, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену.

Након што је завршио студије електротехнике у Грацу и кратко стажирао у Будимпешти и Паризу, Тесла се одселио у САД, чији је држављанин постао 1884. године, али је све до смрти у Њујорку, на православни Божић 1943, одржавао блиске контакте са отаџбином. Проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, Тесла је у САД остварио највеће научне подухвате. Поводом века од његовог рођења, 1956. године јединица за мерење високог напона названа је његовим имено, као и јединица јачине магнетног поља.

Никола Тесла рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици, у српском селу Смиљан у Лици, Хрватска. Био је велики проналазач и научник који је истицао своје српско порекло. Када је у јуну 1892. године допутовао у Београд, одликован је Орденом Светог Саве другог степена. Тесла је тада посетио Народни музеј и Велику школу, где је о свом раду говорио студентима и професорима, а са српским физичаром Ђорђем Станојевићем разговарао је о започетој градњи прве електричне централе у Београду.

- Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету - поручи је тада Тесла студентима.

Након Теслине смрти, његова заоставштина стигла је у Београд на основу одлуке америчких судских власти пошто је за јединог Теслиног наследника проглашен његов нећак Сава Косановић. Према жељи Николе Тесле, Косановић је документацију и личне Теслине предмете пренео у Београд 1951. Музеј Николе Тесле у Београду има више од 160.000 оригиналних докумената, више од 2. 000 књига и часописа, преко 1.200 историјско-техничких експоната. Архивска грађа из Теслине заоставштине уписана је 2003. године у регистар Унеска "Памћење света".

По Николи Тесли назван је међународни аеродром у Београду, а његово име носе Електротехнички институт у Београду, који је основан 1936. године, Електротехничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, као и две термоелектране у Србији… Споменици Тесли су постављени испред зграде техничких факултета и на аеродрому у Београду.

Тесла је рођен 10. јула и у Србији се обележава као Дан науке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (2)

РАЗГОЛИЋЕНА РАМЕНА И ВИТАК СТРУК: Јеленин стајлинг о којем се прича (ФОТО/ВИДЕО)