Фељтон

Седам Његошевих сахрана

Дуже од једног столећа судбина Његошеве капеле је својеврсни показатељ који бележи манифестације наших нарави, политичких и националних страсти, односа према традицији и наслеђу

Текстови

СТРАТЕШКО ВЕРБАЛНО НАСИЉЕ: Горски вијенац 2011. је преведен на црногорски језик - који има два нова слова

СТРАТЕШКО ВЕРБАЛНО НАСИЉЕ: "Горски вијенац" 2011. је преведен на "црногорски" језик - који има два нова слова

ИДЕЈЕ о обнови капеле на Ловћену, увођење тзв. црногорског језика као службеног, потискивање српског идентитета у црногорским уџбеницима за језик и књижевност, званична подршка тзв. Црногорској православној цркви, условили су нове поделе на црногорској политичкој и културној сцени, које нису могле мимоићи ни лоћенског Прометеја.

17. 07. 2020. у 17:48

ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ БЕСМРТНИ УЏБЕНИК: После осамостаљења Црне Горе, Његош постаје предмет противуречних интерпретација

"ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ" БЕСМРТНИ УЏБЕНИК: После осамостаљења Црне Горе, Његош постаје предмет противуречних интерпретација

КАДА је на Цетињу 1947. припремана свечаност поводом стогодишњице објављивања Горског вијенца, у свим републикама основани су одбори за прославу и одржане свечане академије.

16. 07. 2020. у 18:22

РАЗАРАЊЕ ЛОВЋЕНСКИХ СВЕТИЊА

РАЗАРАЊЕ ЛОВЋЕНСКИХ СВЕТИЊА

ХРАМОВИ у Црној Гори су одувек били власништво Митрополије а не државно добро или приватна имовина династије Петровић, односно краља Николе и његових потомака

13. 07. 2020. у 20:58

КРАЉЕВ УКАЗ ДЕМАНТУЈЕ ВЛАСТ

КРАЉЕВ УКАЗ ДЕМАНТУЈЕ ВЛАСТ

УЗ позивање на Цетињску хрисовуљу, цетињске власти су у свом елаборату послатом 2. новембра 1970. године Уставном суду Црне Горе, изнеле и тврдњу да "Језерски врх никада није био црквена својина", већ да је то био "братственички комун Његуша, у којем је сваки племеник имао једнако право на идеални дух"

12. 07. 2020. у 18:56

ВЛАСТ ОСПОРАВА ТЕСТАМЕНТ

ВЛАСТ ОСПОРАВА ТЕСТАМЕНТ

Као што смо навели у јуче објављеном наставку овог фељтона, Скупштини општине Цетиње послала је 2. новембра 1970. године Уставном суду Црне Горе неку врсту елабората, у коме цетињска власт наводи и следеће:

11. 07. 2020. у 20:20