КРЕДИТИ ЗА ПРУГУ И ЕКОЛОГИЈУ: Влада узела зајам од од 235 милиона евра

С. Б.

10. 05. 2021. у 18:25

ВЛАДА Србије је потписала уговоре о зајму са представницима Француске агенције за развој (АДФ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Светске банке.

КРЕДИТИ ЗА ПРУГУ И ЕКОЛОГИЈУ: Влада узела зајам од од 235 милиона евра

Фото П. Милошевић

Два кредита вредни су око 235 милиона евра, а новац ће бити уложен у пројекте за заштиту животне средине и еколошку транзицију Србије.

Програмски зајам за јавне политике за климатске промене је вредан 132,6 милиона евра. Остатак новца, 102 милиона евра, ићи ће у Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији.

- Први програм суфинансира ЕБРД са 82,6 милиона евра, а Француска агенција за развој са 50 милиона евра, док други суфинансирају обе организације са по 51 милион евра - објаснила је јуче премијерка Ана Брнабић. - Тај новац ће бити уложен у модернизацију пруге, која је најзеленији облик транспорта, као и за заштиту животне средине. Уговор који ће Србија потписати са партнерима у ЕУ за комплетну модернизацију пруге Београд - Ниш, предвидеће да чак 56 одсто пруге буде за брзине од 200 километара на сат. Уследиће процена колико ће нас коштати наставак пруге од Ниша до Прешева. Радимо и на пројекту модернизације пруге Ниш - Димитровград, где радови треба да почну до краја ове године. Све је то део укупне зелене агенде.

У присуству премијерке Ане Брнабић, уговоре су потписали министар финансија Синиша Мали са амбасадором Француске у Србији Жан-Лујем Фалконијем, регионалном директорком за Евроазију Француске агенције за развој (АФД) Сесил Купри и регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан Линдом Ван Гелдер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОД ЕУФОРИЈЕ ДО АМБИСА: Србија испала са Светског првенства у фудбалу, Швајцарска опет кобна по орлове!