НАЈВИШЕ КАСНЕ ПАРЕ СА ''ПЛАСТИКЕ'': Подаци Удружења банака Србије показали да су дужници све редовније платише

Б. Ца.

08. 05. 2021. у 19:59

ОД укупног броја дужника по основу свих кредита, њих 139.537, према подацима Удружења банака Србије, каснило је у отплати обавеза банкама.

НАЈВИШЕ КАСНЕ  ПАРЕ СА ПЛАСТИКЕ: Подаци Удружења банака Србије показали да су дужници све редовније платише

Фото А. Станковић

Док је пре осам година доцња у дугу свих банкарских кредита учествовала са 12,5 одсто, данас је четири пута мања. Последњи пресек ове године показује да је за око пет одсто мање лизинг уговора у доцњи него лане, а да доцња у остатку дуга учествује са 5,6 одсто.

Највеће кашњење бележи се на обавезе по кредитним картицама - чак 12,1 одсто "пластике" је у доцњи, затим текућим рачунима, где је сваки десети рачун склизнуо у недозвољени минус. Број лизинг уговора који су у доцњи је 704, што је за 1,1 одсто мање него прошле године. Просечан дуг по лизинг уговорима грађана је 1,4 милиона динара.

Статистика показује да иако задуженост из године у годину расте, број нередовних платиша се упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, смањује. Стручњаци кажу да су вероватно томе између осталог допринеле и олакшице, нарочито три мораторијума у отплати дугова, које је омогућила Народна банка Србије.

ДУЖНИ СМО 24 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

АНАЛИЗА УБС за последњи квартал ове године показује да од 24 милијарде евра, колико је укупни дуг по свим кредитима, грађана и привреде, 3, 1 одсто у доцњи. Правна лица нередовно плаћају обавезе у 3,7 одсто случајева, а становништво у 2,2 процената. У односу на почетак године, доцња је мања за 0,3 одсто, а у поређењу са истим периодом лане, за цео проценат. За последњих осам година, највећа је била доцња 2015. године - чак 18,6 процената.

Док је број текућих рачуна у доцњи мањи за 3,6 одсто него прошле године, ситуација са кредитним картицама се погоршала за чак 13,8 одсто. Тако је од око 1,2 милиона кредитних картица у власништву нешто више од милион корисника, њих 61.767 зашло је у доцњу. Више за око 7.500 него лане.

Фото В. Н.

Боља ситуација види се и по лизинг уговорима. Њихов број је на крају марта био 5.282, што је за 291 више него месец дана раније, а за 624 него пред почетак корона-кризе, када их је било 4.658. Тако је број ових уговора за годину дана порастао за 13,4 процента, а у односу на претходни месец за готово шест одсто. С друге стране, учешће доцње у остатку дуга смањено је за 1,1 одсто у односу на исти период прошле године, а за 0,4 одсто на претходни месец.

Бележи се, међутим, и већа доцња у марту у односу на фебруар, али укупно је смањена у односу на 2020. годину. Повећан је и број корисника лизинга са 4,242 у 2020. години на 4.717, односно за више од 11 процената.

Како у УБС објашњавају, доцња код правних лица и предузетника представља доспеле ненаплаћене обавезе преко 15 дана, а код физичких лица више од 60 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације