ДРЖАВА ДАЈЕ И ПАРЕ ЗА ФАСАДУ: Поред пара за столарију и пећи, стижу и субвенције за изолацију кућа

Novosti online

24. 04. 2021. у 10:27

ПОРЕД замене столарије и индивидуалних ложишта, у склопу пројекта енергетске санације објеката држава ће суфинансирати и енергетску санацију фасада.

ДРЖАВА ДАЈЕ И ПАРЕ ЗА ФАСАДУ: Поред пара за столарију и пећи, стижу и субвенције за изолацију кућа

Фото Н. Скендерија

Иако су, статистички, главни извор губитка топлоте прозори и врата, замена столарије не може да оствари потпун ефекат ако је термоизолација објекта лоша. Један објекат кроз неизоловане зидове губи у просеку око 30 одсто енергије, док су таваница и кров одговорни за око 25 одсто губитака енергије.

Такође, термоизолација, у зависности од стања столарије, смањује потрошњу енергије од 40 до 60 одсто, и с' обзиром да траје у просеку 25 година, она генерално продужава рок трајања објекта на који се поставља.

Имајући све то у виду као и поднебље у ком живимо, где постоје велике температурне разлике између лета и зиме, можда је и најбоље решење за велики број људи управо санација фасада.

- Услови, критеријуми и начин пријаве грађана као и неопходна документација уз пријаву ће бити наведени у јавном позиву локалних самоуправа. Могу се очекивати критеријуми који се односе на постојеће стање столарије, грејног система, изолације објекта и других, потпредседница Владе и Министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић.

Критеријуми ће се дефинисати у сарадњи са локалним самоуправама, а на основу чега ће се формирати ранг листа пријава.

Ресорно министарство јуче је расписало конкурс за општине за доделу субвенција за замену столарије и индивидуалних ложишта, а рок за пријаву за доделу средстава је 21. мај. Министарство додељује 54 милиона динара, а максимални износ средстава по локалној самоуправи је 10 милиона. Прво су, дакле, на потезу општине, а потом и грађани.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Ексклузивно у Шпанији! Пун пансион по цени полупансиона!