ХИТ У ПРОДАВНИЦАМА У СРБИЈИ: Луковину продају по цени за коју можете купити четири килограма лука (ФОТО)

Б. ЦАРАНОВИЋ

22. 04. 2021. у 13:00

ПРАЗНИЦИ су по правилу прилика коју трговци и произвођачи искористе за бољу продају и зараду.

ХИТ У ПРОДАВНИЦАМА У СРБИЈИ: Луковину продају по цени за коју можете купити четири килограма лука (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Досетљивост и маштовитост обично буду награђени, па су у случају предстојећег Ускрса, рафови већ пуни најразноврснијих производа за фарбање јаја. Пошто је последњих година ретро у моди, цене се старе вредности и повратак природи - домаћице поново радије ускршња јаја боје луковином, попут наших бака некада, него вештачким фарбама. Необично је, међутим, како кажу наши читаоци, када кесица од 30 грама љуске од лукa кошта као четири килограма лука!

Док је некада било природно да се са лука ољушти "огртач" који јајима даје препознатљиву нијансу, поједини произвођачи су вероватно схватили да модерне домаћице, које воле старинско и природно, не желе да се прљају и муче, па су им понудили паковану луковину. Али, судећи по коментарима купаца, по врло високој цени. Паковање љуске од лука, од 30 грама, фирме "Флорива", у трговинама кошта око 165 динара. У истим тим радњама, килограм црног лука, све са луковином, кошта 40 динара.

- Одувек смо, осим бојама, ускршња јаја фарбали и луковином, а последњих година и куркумом и спанаћем за које смо чули да дају лепе природне боје - каже Ивана Томић (47) из Београда. - Када сам видела колико кошта паковање луковине, изнервирала сам се, јер ми је то деловало као да произвођачи сматрају да већина нас не зна ни шта је лук, ни луковина.

Из предузећа "Флорива" из Радаљева код Ивањице, међутим, кажу да процес припреме и производње ове природне "боје" није нимало лак, нити јефтин, а да нису имали ни најмању намеру да обмањују купце. Уз то, додају да је цена њиховог производа са превозом око 110 динара, а да је све остало трговачка маржа.

Фото: "Новости"

- Сирову луковину набављамо од неколико пољопривредних произвођача из Војводине који имају посебне машине за пребирање лука и од којих се може изабрати пристојна количина употребљиве луковине - каже Зоран Радовановић из "Флориве". - Није лако пронаћи квалитетну луковину, јер се током манипулације у машинама и на њиви највећи део те коре лука уништи. Сирова луковина садржи велике, средње и мале љуске лука, сасушен корен и петељке и доста земље као и ситног и оштећеног лука у току сакупљања, пребирања и паковања. Плаћамо луковину произвођачима зависно од квалитета који нам испоручују, по договору.

КАЛКУЛАЦИЈА

ЗА 30 грама луковине, за једну кесу довољну за фарбање 50 јаја, потребно је дотерати око 260 грама сирове луковине - каже Радовановић. - Све остало је отпад који се мора правилно одложити односно компостирати. Испоруку малопродајним ланцима у Србији радимо по јединственој цени од 92, плус 18,4 динара ПДВ-а - укупно 110,04 динара за све купце. Просечна удаљеност од нас до купаца је око 220 километара, што изискује додатне трошкове транспорта. Уз то, све количине које се не продају прихватимо назад као повраћај. Сносимо комплетан ризик уколико се роба не прода, па се и то мора укалкулисати у цену.

Како Радовановић каже, на цену нарочито утичу управо трошкови превоза. Од произвођача преузимају сирову луковину у џамбо врећама које су кабасте и превозе их камионом до Ивањице, што је у оба правца око 560 километара.

Фото: Приватна архива

- Није проблем платити већ пронаћи праву и употребљиву луковину у довољној количини, што зависи и од тога каква је била година - објашњава наш саговорник. - По доласку у нашу фирму луковина се прво просеје преко сита да се одвоји од оштећеног лука, ситне луковине, прашине и земље. Након тога се пакује у мање пластичне вреће и износи на радни сто где се изручи и распореди по целом столу. Затим радници пребирају ручно, односно узимају појединачно сваку лиску која одговара стандарду за бојење луковине и одвајају их у посебне вреће. Посао је изузетно прашњав, ради се када је топло да луковина не би повукла влагу. После свега тога, следи ручно мерење и паковање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОПТУЖУЈУ ПУТИНА ДА ГУРА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ ДО ТАЧКЕ ПРЕЛОМА: Берлин припрема становништво на мрачна времена